Много важни правила как да действаме при горски пожар

Автор: ИА Фокус
Коментари (0)
09:17 / 17.07.2024
1083
В последните дни България е в плен на летни пожари. Високите температури продължават да разпалват нови огнища въпреки бързата реакция на пожарникари и доброволци.

Горските пожари нанасят сериозни щети на стопанството и околната среда. Често водят и до човешки жертви. Ето защо е необходимо да знаем причините за възникването им, как да се предпазваме и как да действаме при подобно бедствие.

Основни причини за възникване на горските пожари са небрежна, непредпазлива или умишлена дейност на човека или природни явления, припомнят от Главна дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението".

Най-честите причини са следните:

- изхвърляне на неизгасени клечки кибрит и фасове - попаднали в узрелите жита, сухите растения и сламата, те лесно могат да ги запалят;

- небрежно боравене с огън от работници, пастири, излетници, туристи;

- техническа неизправност на машините и превозни средства, работещи в гората;

детска игра с огън;

- самозапалване на вещества и материали;

- природни явления (мълнии);

- късо съединение и аварии на електрически далекопроводи, които минават над и в близост до горите;

- неконтролирано запалване на битови отпадъци или обширни части суха тревна растителност в близост до горски масиви;

- умисъл.

Правилата за пожарна безопасност:

1. Не е допустимо изхвърлянето на неизгасени кибритени клечки и фасове в горима и леснозапалима среда! Всички моторни превозни средства, които навлизат в горите, трябва да са технически изправни, с изпускателна уредба, недопускаща отделянето или изхвърлянето на искри.

2. Не трябва да се пали огън в гората, освен на специално обезопасените и обозначени за това места. Преди да запалите огън, се уверете, че имате достатъчни количества вода или други подръчни средства за загасяването му при поява на вятър и при напускане на мястото. Подгответе си тупалки - /предварително/ от гума или /на място/от зелени клони, с които да действате в случай на пожар, съветват от Главна дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението".

3. Не бива да се изхвърлят стъклени бутилки - дефекти по тях могат да имат ефекта на лупа, което да доведе до запалване на сухи треви и растителни остатъци.

4. Недопустимо е паленето на огън при наличие на силен вятър - той е в състояние да разнесе искри и горящи частици на големи разстояния, без да имате възможност за навременна и адекватна реакция.

5. Разчистването на сухи клони и отпадъци в горски участъци трябва да става чрез извозването им на определените за това места. Забранено е унищожаването им на място чрез изгаряне. За недопускане на самозапалване прясното сено е необходимо да се складира на купи само след като изсъхне напълно.

6. За да се предотвратят пожари, предизвикани от късо съединение на далекопроводите, под тях трябва да се оформят просеки в горите, които да се поддържат свободни и чисти от суха растителност.

7. Абсолютно е забранено паленето на стърнищата.

8. Собствениците на гори трябва да знаят, че са задължени да спазват и изпълняват всички лесоустройствени мероприятия, които са предвидени в нормативната уредба по отношение стопанисването на горите.

Какво да правим, ако попаднем в горски пожар?

Ако забележите признаци на пожар в гората (дим, мирис на изгоряло и пламъци), е необходимо бързо да оцените обстановката - да се ориентирате за мястото на възникване на пожара, фронта и посоката на придвижване на горенето и скоростта на разпространение.

При опасност от бързо усложняване на обстановката трябва да потърсите безопасен път да напуснете района на пожара в посока обратна на вятъра или покрай езера, реки и потоци.

След като избегнете първоначалната опасност, по най-бързия начин трябва да подадете съобщение за забелязания от вас пожар на тел. 112, в близка хижа или туристически пункт, в местното лесничейство или в кметството на населеното място.

Ако имате информация за хора, пребиваващи в близост до огнището на запалване, от вашето навременно и точно съобщение зависи техният живот.

Ако запалването е в начална фаза, може да го потушите с пръст, пясък и тупалки от зелени клони.

Важно е да предпазите дрехите си от запалване, особено ако са от изкуствена материя, и задължително да защитите дихателните си пътища с мокри кърпи или други лични предпазни средства.

Последствията от горските пожари са както екологични, така и икономически.

Заради горските пожари се влошава микроклиматът и условията за стопанска дейност; ограничават се възможностите за поминък; обезлюдяват се цели райони.

Нарушава се топлинният и воден баланс на екосистемите, унищожават се уникални находища на редки, защитени видове, ограничава се биологичното разнообразие, изброява националната телевизия. Пожарите намаляват продуктивността на земите и влошават растежните условия. Необходимо е извънредно отделяне на средства за ограничаване на вредните последствия.

Виж коментарите (0)

Още по темата (256):
16.09.2024 Ето какви са щетите от пожара край Созопол, има задържан!
15.09.2024 Пожарът в Созопол е напълно овладян
14.09.2024 Пожарът в Созопол: Няма опасност за населението
14.09.2024 Пожарът край Созопол се разраства, изгоряха покриви на къщи
14.09.2024 Край Созопол е страшно, евакуираха хора, затвориха път!
14.09.2024 Голям пожар гори в района на Каваци край Созопол
Още новини от Национални новини:
Венци Мицов: Скъпи чалгари, любимата ви музика отдавна ви е изтри...
Слави Трифонов не се сдържа: Мога да бъда много груб, даже може д...
Даниел Митов за думите на македонския вицепремиер: За такава обид...
Министър Карадимов: За да се справим с "мъртвите души" на изборит...
Тези студенти няма да плащат такси в университетите
БСУ отбелязва 33 години от създаването си


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@burgas24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Burgas24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Burgas24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).