Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Бургас
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Мнение: За първи път от 2005 година ДПС може да получи мандат за съставяне на правителство, а ПП и ДБ трябва да преосмислят коалицията си
Автор: Йоланда Пелова 09:53 / 12.06.2024Коментари (0)1194
©
И оставката на Корнелия Нинова, и тази на Христо Иванов граничат с електоралната катастрофа. Това коментира в предаването "България, Европа и светът на фокус" на Радио "Фокус" професорът по политически научки Антоний Тодоров.

"Оставката на Христо Иванов изглежда има морални основания. Очевидно той самият иска да поеме лична отговорност за неуспеха на изборите. Въпросът е какво ще се случи с "Да, България". Това, което остана от "Демократична България" са двете и съставки, "Зелено движение" вече напусна, останаха "Да, България" и ДСБ. Един съществен въпрос и за двете партии е доколко те смятат, че работят на един и същи терен и доколко това ще продължи да бъде коалиция, а не някаква нова партия или ново обединение. Или напротив между тях има достатъчно различия, за да могат да продължат да съществуват самостоятелно. Ако решат да се движат самостоятелно, шансовете им за нови избори намаляват значително", отбеляза Тодоров.

По думите му същото се отнася и за по-голямата коалиция с "Продължаваме промяната": "Където нямаше време да се структурират - и там очакваме някаква реакция. ПП се олицетворява от две фигури - Кирил Петков и Асен Василев, ако те вземат да подадат оставка се чудя какво ще се случи. Тази партия е много млада, много нова и не толкова структурирана и може би там няма да има оставки. Трябва да има преосмисляне на нещата и включително коалицията, която направиха с "Демократична България". Те обявяват, че тя е трайна, но колко да е трайна? Обявяват, че всички са на много близки позиции, но по всичките ли въпроси? Може би, ако бъдат в опозиция, ще им бъде по-лесно да ги обсъждат".

Проф. Антоний Тодоров припомни, че когато ПП и ДБ се обединиха в сравнение с преди това се оказа, че получиха по-малко гласове, отколкото съвкупно: "Настояването, че няма разлика между ПП и ДБ, може би, им пречи. По-добре да говорят, че има разлика между тях, въпреки че са в коалиция, защото в това разнообразие между тях вероятно има повече потенциал, отколкото друга формула на едно претопяване едни в други", коментира още той.

Относно оставката на лидера на БСП - Корнелия Нинова, политологът обърна внимание, че това при тях се точи отдавна: "БСП имаха почти милион избиратели през 2017 година, а в момента са малко над 150 000 - това е една огромна загуба и през цялото време Корнелия Нинова беше председател на партията. Така че беше редно тя да поеме отговорност, въпросът е дали ще има продължение, защото преди време два пъти тя подаваше оставка, а Националния конгрес я отхвърляше. Имаше една игра с формално подаване на оставка.

Политологът подчерта, че политически не очаква никакво обновление: "Струва ми се, че ще чуем много познати неща, включително и от новата съставка на парламента - партията "Величие". Въпреки техния невероятен успех, те нямат кой знае какъв политически опит и поради това аз съм сигурен, че те ще влязат в едно обичайно говорене или ще заявяват неща, които няма да могат да направят. Същото донякъде очаквам и от "Възраждане". Те ще кажат, че това е поредният безславен парламент, който няма да даде никакви резултати. Може би ще призоват към революция - каква ще бъде тя - не знам, но думата се появавя от време на време.

"Колкото до партиите, които наричаме системни - те първо трябва да преразгледат внимателно как функционират вътрешно и доколко са демократични, както и как нагласят отношението си с обществото, защото си мисля, че точно това ги провали - неумението им да усещат какво става в обществото, но и също така то се съпътства от крайно недемократични начин в който в повечето от тях функционират - вътрешната демокрация липсва".

Той предупреди, че изборите е можело да бъдат предотвратени, но и че са поредните, които биха могли да не доведат до някакъв особен резултат. Големият риск е, че все повече гражданите се убеждават, че няма никаква полза от това, че ще гласуват на изборите, а след това изборите не могат да произведат формула за управление.

"Не изключвам възможността ГЕРБ да се опитат да демонстрират поемане на отговорност и опит да се състави правителство с усилието да прехвърлят възможността върху опонентите си, т.е. те да са виновните, а ГЕРБ да са направили всичко възможно. Това подреждане на партиите създава една твърде особена ситуация. За първи път ДПС ще получат евентуално мандат, ако първият не се състои. Имаше една такава ситуация по времето на тройната коалиция на ДПС, НДСВ и БСП през 2005 година и тогава всички казваха, че това е някаква извънредна ситуация. Тогава се случи това правителство. Сега имаме нова ситуация в самото ДПС, с двамата си съпредседатели, особено толкова оспорвана фигура на единия съпредседател. ДПС също ще демонстрират опит да съставят правителство - въпросът е дали ще успеят. Ще успеят ли да убедят останалите да участват или да ги подкрепят мълчаливо, например достатъчно е да не гласуват "против", или някой да излезе от зала и да се получи едно аритметично мнозинство и да оставят едно правителство на малцинството - това е една енигма. Защото не мога да си представя кой би влязъл в подобна ситуация, от друга страна абсолютно всички, може би с много малки изключения, се страхуват от нови предсрочни избори през есента, смятайки, че те ще дадат още по-лоши резултати", коментира още проф. Антоний Тодоров.



Още по темата: общо новини по темата: 632
28.06.2024 »
23.06.2024 »
23.06.2024 »
20.06.2024 »
20.06.2024 »
18.06.2024 »
предишна страница [ 1/106 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
Още новини от Национални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Юни 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Лято 2024
Крал Чарлз е болен от рак
50-ото Народно събрание
Формула 3 сезон 2024
Григор Димитров в турнири през 2024 година
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Бургас и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:
За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@burgas24.bg

За реклама:
Тарифи (виж)
Договори избори 2024

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Бургазлии във facebook
RSS за новините
Статистика: