Младеж: Очаквам заплата поне 2000 лева

Автор: Екип Burgas24.bg
Коментари (23)
09:46 / 05.07.2023
38931
Започналите работа у нас очакват заплата от 4 хил. лева след първата година трудов стаж - това показва проучване за нагласите на българите и тяхното професионално развитие. 

Голяма част от анкетираните са заявили, че са готови да работят над 40 часа на седмица и да инвестират допълнителни средства в квалификацията си.

Българските младежи, които тепърва навлизат в пазара на труда, очакват стартовата им заплата да бъде над средната за страната, която в момента е близо 2 хиляди лева, а в София близо 3.

"Очаквам заплата поне две хиляди лева. В днешно време те почти за нищо не стигат", смята един от интервюираните.

Според едно от последните проучвания 57% от анкетираните виждат себе си като служител в компания, а 43% - като собственици на фирма. 

"Има естествено амбиция, все пак говорим за млади хора, които имат звезди в очите все още. Балансът е приблизително 60 на 40, около 60% от хората се виждат като служители, малко над 40 се виждат като собственици на фирми", каза ръководителят на изследването Даньо Димитров.

За българските младежи заплатата не е единственото нещо, към което се стремят, а имат и изисквания към бъдещия си работодател.

"Другите очаквания, които имам към работното място, е приятна компания и добро отношение", допълни младеж пред Bulgaria On Air.

На въпроса "Колко часа в седмицата е честно да работите", немалък процент от анкетиралите смятат, че между 20 и 40 часа седмично е напълно достатъчно, за да получават своето възнаграждение.

Виж коментарите (23)
Още новини от Национални новини:
Важно съобщение от родна банка: Решихме да дадем нов живот на кар...
"Селската супер кола" от Родопите раздели мрежата
Полковник посочи смущаващ факт покрай трагедията със загиналите к...
Докараха със "Спартан" тежко болно дете от Германия
Бойко Борисов: Изпускаме златно време!
Ето кога ще е поклонението пред Николай Волев


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@burgas24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Burgas24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Burgas24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).