Министърът на правосъдието инспектира ремонтa на затворническо общежитие в Бургас

Автор: Екип Burgas24.bg
Коментари (0)
16:36 / 07.06.2024
1935
Министърът на правосъдието Мария Павлова и главният директор на Главна дирекция "Изпълнение на наказанията“ (ГДИН) гл. комисар Ивайло Йорданов посетиха днес затвора в Бургас и инспектираха ремонтните дейности в общежитие "Строител“.  В морския град предстои откриване на напълно обновеното затворническо общежитие и на ново преходно отделение, т.нар. half way house, към него. Капацитетът на ремонтираното съоръжение е за 69 лишени от свобода. Те ще търпят присъдите си в нови помещения, всяко от които със самостоятелен санитарен възел. Предвидена е и килия за лишени от свобода в неравностойно положение.

В двора на общежитието са изградени преходно отделение за 10 лица, нова административна част и лавка. Началникът на затвора с. комисар Янчо Желев припомни, че идейният проект за half way house в Бургас предвижда отделението да бъде с условия и помещения, близки до семейната среда. Обособени са фоайе, стаи с по две легла и санитарен възел, обща кухня с трапезария, в която да имат възможност сами да приготвят храната си, общо дневно пространство, стая за срещи и др.

Преди година и половина в Бургас бе дадено началото на строителните дейности по изграждането на първото у нас преходно отделение. То е едно от четирите подобни нови съоръжения в страната - такива се обособяват и към затворите в Пловдив и в Бобов дол (Самораново). С въвеждането им в пенитенциарната система у нас се слага основата на нова социално-интеграционна концепция за подготовка на лишените от свобода. Тя цели адаптирането и включването им в обществото след освобождаване, като този модел ще се прилага в процеса на реинтеграция на лишените от свобода именно в периода, в който те все още се нуждаят от подкрепа. Подобни програми са познати и се ползват активно в световен мащаб от години.

Средствата за реконструкцията и изграждането на отделението са по линия на Норвежки Финансов Механизъм 2014-2021 г., Програма "Правосъдие“.

Виж коментарите (0)
Още новини от Национални новини:
Вижте задръстването край Кресна! По-добре изберете друг маршрут!
На връщане от Гърция българка възкликна: От години не съм виждала...
Корнелия Нинова: Председател съм на БСП, защото такъв е законът
Манол Пейков за листите на ПП-ДБ: Няма 100% яснота
Пожар на АМ "Тракия"! Задимено е!
Нивата на заплатите в България - 3 200/3 300 лв. средно на месец,...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@burgas24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Burgas24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Burgas24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).