Министър Лиляна Павлова: ВиК мрежата в цялата страна е в много лошо състояние

Автор: Екип Burgas24.bg
Коментари (5)
15:21 / 15.09.2012
587
ВиК мрежата на територията на цялата страна е в много лошо състояние. Това каза министърът на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова в интервю за предаването "Факторът Кошлуков" на ТВ7. По думите й тя е много стара, неподдържана и заради това в много висок процент в България има загуба на вода. "За Добрич това е към 80 процента. Ситуацията е изключително неприятна. Добрич е най-специфичният район. Там водата се вади на помпажен принцип. Там трябва много ток, за да могат помпите да извадят тази вода, именно за това водата в Добрич е най-скъпа".

Министър Павлова обясни, че 10 000 жители в Благоевградско са останали през лятото без вода поради немарливостта на екипа на ВиК дружеството. "За това аз освободих шефа на ВиК дружеството, който не само остави хората без вода, не осигури водоноски, но не се погрижи и за хората. В Благоевград това беше пропуск и човешка немарливост", каза регионалният министър.

По повод това, че в момента Добрич е без вода, тя обясни: "В Добрич ситуацията е много различна. Там проблемите са още от 2001 година, когато дружеството е в несъстоятелност, почти във фалит. За 10 млн. има неплатени вземания от граждани и от фирми. Дружеството има много заеми, включително задължения към електроразпределителното дружество. То спря тока. За съжаление в момента, в който спре токът, спира и водата. Те са монополисти. Те дават една социална услуга. И тази услуга не може по този начин да бъде манипулирана държавата, само и само, ако хората бедстват". Министър Павлова каза, че до късно снощи са били водени преговори с дружеството. Една част от парите са били преведени. Постигнато е съгласие за разсрочено плащане на останалите задължения и водата е била пусната.


Виж коментарите (5)
Още новини от Национални новини:
Хиляди отдадоха последна почит към капитан Венцислав Дункин
Адвокати от цялата страна готвят протести, недоволни са от ветото...
Николай Костов: Вендинг машините за лекарства не са безопасни, пр...
Корабите от Противоминната военноморска група ще пазят Черно море...
Пилот, летял с L-39 Албатрос: И най-опитните понякога грешат
Калин Стоянов: Приех сериозно отправената покана от Делян Пеевски...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@burgas24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Burgas24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Burgas24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).