Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Бургас
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Министър Димитров в Бургас: България е последователна в политиката си за опазване на Черно море
©
Подкрепата за изпълнението на ангажиментите на България за отвеждането и пречистването на отпадъчните води от градските агломерации, модернизацията и ефективното управление на ВиК инфраструктурата са приоритет и в настоящия програмен период. Това каза министърът на околната среда и водите Петър Димитров днес при откриването на конференцията "От извора на Дунав до Черно море – здравословна вода и здравословен живот“.

Министър Димитров припомни, че в периода 2014-2020 г. бяха инвестирани значителни средства, но и в периода 2021-2027 г. усилията продължават с предвидения финансов ресурс от 1,399 млрд. лв. за подобряване на пречистването на отпадъчните води и на водоснабдяването.

Организатори на форума са Европейската комисия (ЕК), Министерството на околната среда и водите (МОСВ) и Бургаският свободен университет. Целта на конференцията е да насърчи диалога между регионалните участници в басейна на река Дунав и Черно море. Страната ни напълно подкрепя мисията на ЕК "Възстановяване на нашите океани и води до 2030 г.“.

"С гордост съобщавам, че министерството се присъединява към хартата на мисията“, каза Петър Димитров. Хартата е призив към заинтересованите страни да се ангажират съвместно с цели, насочени към опазване и възстановяване на нашите океани, морета и води.

"България поема ангажимент за принос към постигането на три основни цели на хартата:

На първо място, ние се ангажираме с опазването на биологичното разнообразие. Чрез проекта "Натура 2000 в Черно море“ предприехме най-обширното проучване на морските екосистеми в България. Чрез картографиране на местообитанията и видовете увеличаваме усилията за опазване на биологичното разнообразие на Черно море, което е от съществено значение за поддържане на баланса на екосистемите и устойчивостта на климата. Резултатите ще допринесат не само за изпълнение на националните задължения по "Натура 2000“, но и по новия Регламент относно възстановяването на природата.

Второ, ние се борим със замърсяването. Започнахме инициативи за намаляване на морските и пластмасовите отпадъци в крайбрежната зона на Черно море. Като инвестираме в иновативни модели и премахване на морските отпадъци, предотвратяваме достигането на замърсяване от сушата към морето. Освен това модернизирането на пречиствателните станции за отпадъчни води по Черноморското крайбрежие ще осигури по-чисти води, допринасяйки за предотвратяване на вредното замърсяване. Това е само малка част от приноса на страната ни по линия на Европейския план за нулево замърсяване.

Трето, ние насърчаваме устойчив син икономически растеж. Тази година инициирахме Хартата за устойчив туризъм – всеобхватна рамка, която насърчава екологосъобразни туристически практики като гарантира, че икономическото развитие уважава и опазва нашето природно и културно наследство. Ангажиментът ни обхваща и Програмата за морско дело, рибарство и аквакултури, която подкрепя устойчивата риболовна инфраструктура, като същевременно защитава морските екосистеми“.

Тези инициативи са подкрепени от значителни инвестиции през тази година в размер на 69 млн. лв. от държавния бюджет за проекти, които модернизират инфраструктурата за водоснабдяване и канализация, като допълнително подобряват качеството на водата и намаляват замърсяването.

България е последователна в политиката си за опазване на Черно море и активно участва в международните усилия за това. Тази година в партньорство с БАН беше организирана конференция за климатичните рискове в Черноморския регион в рамките  на 61-а сесия на Междуправителствения панел по изменение на климата в София, а това е отражение на нарастващото внимание към екологичните предизвикателства в региона. "Но за съжаление европейската инициатива за Черноморска синергия не придоби реална оперативност, не успяваме да се възползваме и от пълния потенциал на Дунавската стратегия“, призна министър Димитров. Той обаче изрази увереност, че в сътрудничество правителството, местните власти, бизнесът, неправителствените организации и академичните среди могат "да осигурят бъдеще, в което водите на Европа – от река Дунав до Черно море, ще бъдат източник на здраве, устойчиво развитие и благосъстояние за всички“.

"Река Дунав и Черно море са жизненоважни за прехраната на милиони хора. Но те се сблъскват със заплахи от замърсяване, загуба на местообитания, климатични промени и разрушаване на язовири. Мисията на ЕС за океаните и водите разработва, демонстрира и прилага иновационни решения за възстановяване на тези екосистеми в подкрепа на Европейския зелен пакт. През последните четири години инвестираме над 460 млн. евро от програма "Хоризонт Европа“. Нашата стратегическа изследователска и иновационна програма за Черно море насърчава сътрудничеството с над 70 млн. евро“ – с тези думи се обърна към участниците българският еврокомисар Илиана Иванова във видео обръщението при откриването на форума. 

Участниците в конференцията бяха приветствани от ректора Бургаския свободен университет проф. Милен Балтов и областния управител на Бургас Мария Нейкова. На форума присъства Ивелина Василева – представителят на България в Мисията за океаните и водите на ЕС. Към дискусиите се присъединиха представители от делтата на река Дунав и по-широките Черноморски общности, включително оперативна мрежа от донори, съществуващи мрежи в района на река Дунав, като Международната комисия за опазване на река Дунав (ICPDR) и BioEast – инициатива за обединяване на всички регионални участници от региона на река Дунав и Черно море, включително Украйна. Неправителственият сектор е представен чрез Черноморската мрежа на неправителствените организации.








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
Още новини от Национални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Октомври 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2024/2025 г.
Хороскоп за деня
Почина Кирил Маричков
Отношенията София-Скопие
Процедурата за избор на нов главен прокурор
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Бургас и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:
За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@burgas24.bg

За реклама:
Тарифи (виж)
Договори избори 2024

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Бургазлии във facebook
RSS за новините
Статистика: