Министър Богданов: България има потенциал да се превърне в европейски хъб за съхранение на енергия

Автор: Екип Burgas24.bg
Коментари (0)
14:39 / 20.07.2023
793
България има потенциал да се превърне в европейски хъб за съхранение на енергия. Това обяви министърът на икономиката и индустрията Богдан Богданов по време на Българо-корейски енергиен форум, посветен на подобряване на сътрудничеството в сферата на устойчивата енергийна трансформация и енергийната сигурност, предадоха от Министерството.

На събитието, организирано от "Атлантическия клуб", присъства новоназначеният посланик на Република Корея у нас д-р Джонгин Бе, министри от правителството, депутати, енергийни експерти и др.

Според министър Богданов страната ни разполага с кадри, инфраструктура, стратегическо местоположение и възможности, които, ако използваме, могат да я утвърдят като хъб за развитие на системи за съхранение на енергия в Европа и технологии на бъдещето. "Процесът на декарбонизацията е труден преход, но той е и възможност за иновации, за инвестиции и икономическо развитие“, каза още министърът.

Богданов беше категоричен, че правителството и обществото трябва да помогнат на бизнеса в този преход, защото той е активният играч в него. Министърът акцентира на това, че държавата може да окаже подкрепа с политики и различни видове финансиране.

По време на форума Богдан Богданов припомни, че България е останала енергийно стабилна, въпреки сложните условия през миналата година.

"Декарбонизацията трябва да се случи, трябва да осъществим енергийната трансформация“, каза министърът.

В рамките на събитието определеният за новоназначеният корейски посланик у нас обяви, че дилемите пред устойчивия зелен преход повече не могат да бъдат отлагани. Той припомни, че България е пионер в използването на слънчева енергия и обяви, че страната му ще се радва да си сътрудничи с нас в сферите на производството на зелен водород и в сектора на ядрената енергетика.

Виж коментарите (0)

Още по темата (1292):
23.07.2024 Денков: Не съм предлагал Николай Ненчев за посланик на България в Украйна
23.07.2024 ПП: Кабинетът "Денков" е оставил България с най-нисък дълг в ЕС
29.04.2024 НСО с позиция срещу Денков: Охраната не му била отнемана, имал осигурен транспорт
09.04.2024 Делян Добрев направи тежка равносметка на кабинета "Денков": Искат още. Не просто искат - тръшкат се за още!
08.04.2024 Николай Денков пред посланици: Корупцията в България е свързана с Русия
05.04.2024 Петков: Борисов и Пеевски изнагляха - да сложиш Калин Стоянов за министър означава да се взриви демократичната общност
Още новини от Национални новини:
Тежка катастрофа с мигранти след гонка в София
Земетресение от 5,2 по Рихтер в Румъния е усетено и в Северна Бъл...
Слави Трифонов: Много грозно и уродливо е
Председателят на ЦИК: Имаме пълната подкрепа на Министерския съве...
Осъденият на доживотен затвор Георги Вълев от "Килърите" с белезн...
Търсите ли симетрия при подредбата на предметите, миете ли си ръц...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@burgas24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Burgas24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Burgas24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).