Министерство на извънредните ситуации предупреждава за очаквани обилни снеговалежи

Автор: Екип Burgas24.bg
Коментари (0)
19:13 / 03.01.2009
688
Започналият още на 03.01.2009 г. снеговалеж през нощта срещу 04.01.2009 г. ще обхване почти цялата страна. Най-късно ще завали в Североизточна България. По данни на МЦ на ВВС през целият ден ще е облачно и ще вали сняг. Количеството на валежа в Западна и Южна България ще е 15-20 см, а в Северна България ще е 8-12 см, а в планинските райони - 20-30 см. Снеговалежът силно ще затрудни придвижването с автомобили по пътищата.

В проходите видимостта ще бъде под 50 метра, намалена от силен снеговалеж и гъста мъгла. Ще се образуват и поледици. Вятърът ще бъде 6-9 м/секунда, от север-свевероизток, като привечер в Източна Бъ;гария ще е с пулсове до 10-15 м/секунда и там ще съществува реална опасност от снегонавявания.

Министерството на извънредните ситуации изпрати информацията за очакваните снеговалежи до областните управители, кметовете на общини и ръководители на териториални структури на централната изпълнителна власт, имащи задължения по плановете за СНАВР. Да се предприемат мерки за намаляване последствията за населението, се казва още в съобщението, както и кметовете на общини да предупредят пътно-поддържащите фирми за предприемане на действия съгласно метеорологичната обстановка.

Минимални температури: между -7 и -2 градуса.
Максимални температури: между -5 и 0 градуса.


Министерството на извънредните ситуации препоръчва:
• Необходимо е да се следи метеорологичния бюлетин предаван по радиото и по телевизията. Отложете пътуването ако не е наложително.
• Ако непременно трябва да тръгнете облечете топли дрехи, изберете подходящи обувки и ръкавици, сложете вода и храна.
• Ако решите да тръгнете с автомобил по възможност носете мобилен телефон, проверете дали има достатъчно гориво, въже, фенерче, лопатка и брадвичка. Гумите трябва да не са много напомпани, поставете вериги.
• Изберете първокласните пътища, макар и да пътувате повече километри, карайте бавно и внимателно, като спазвате временната маркировка поставена от контролните органи и пътни служби.
• Ако по пътя се натъкнете на затрупани автомобили - маркирайте мястото и съобщете на органите на КАТ, Пътни служби и телефон 112. В случай, че сте затънали в навявания от сняг, избягвайте непрекъснатата работа на двигателя на празен ход, поради опасност от отравяне, гасете го периодически.
• Окажете помощ на изпадналите в беда. Измръзнали части на тялото се разтриват със спирт и леко се масажират. Не разтривайте със сняг - тялото допълнително се охлажда.
• Не спирайте да почивате на открито, освен в населени места и крайпътни мотели. Ако обстановката се усложнява, преустановете пътуването в най-близкото населено място. Когато трябва да се придвижите пеша, екипирайте се с подходящи обувки, топли дрехи и ръкавици. Носете мобилен телефон, транзистор и фенерче. Избягвайте да се движите поединично. Носете лекарства и термос с чай или др. топли и подсладени напитки.


Виж коментарите (0)

Още по темата (11):
21.02.2009 Затвориха Дюленски проход за движение
21.02.2009 Ураганен вятър изпотроши дървета и билбордове в Бургас
31.01.2009 Има заледени участъци по пътя Бургас - Варна
04.01.2009 Важни съвети за разумно шофиране при сняг, снеговалеж и заледен път
04.01.2009 Над 4 см е снежната покривка в Бургас
04.01.2009 Снежната покривка в Бургас е 3 см
Още новини от Национални новини:
Нивото на ангажираност на хората над 60 години на трудовия пазар ...
Ще плащаме ли повече в ски курортите ни?
Млада жена се нуждае от нашата помощ, за да се излекува
КС определи като противоконституционно освобождаването на председ...
Дървеници нахапаха жена във влак на БДЖ
"Алианс за права и свободи" утвърди листите за изборите: Ахмед До...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@burgas24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Burgas24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Burgas24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).