Миков: Натискът не може да е повод за отказ от мандат

Автор: Екип Burgas24.bg
Коментари (4)
12:49 / 05.08.2013
968
Натиск заради самия натиск, натиск, заради желание на непредставени в парламента политически сили не може да бъде повод за отказ от мандат. Това заяви на пресконференция председателят на парламента Михаил Миков в отговор на въпрос докога парламентът ще работи под натиск.

"Натиск за решаване на наболели проблеми, трупани с години, за решаване на социални въпроси, които засягат хиляди граждани, такъв обществен натиск е здравословен.

Част от протестиращите много често поставят важни въпроси, които имат място за решаване в законодателната дейност", посочи Миков. "Легитимността на Народното събрание се черпи от избори. Има и такъв тип легитимност, която се черпи от обществена подкрепа. Всеки орган, всяко правителство трябва да има легитимния срок от време, в който да докаже оправдава ли обществените очаквания или не. Априорното обсъждане на този въпрос, без да дадеш шанс за апробация в практиката, подменя смисъла на демокрацията и не е нищо повече от неудовлетвореност от изборните резултати, а не от конструираните след резултатите институции", заяви председателят на НС.

Според него са необходими поне 100 дни, а на сегашния кабинет са дадени само 10 дни. "Ние се вслушваме постоянно. Не се страхуваме от предсрочни избори. Само че да не излезе след това, че някой е недоволен или пък ние да сме недоволни и да се опитваме да блокираме институциите", коментира той.

Деструкцията като подход към НС е част от проблема с разбиването на институциите в България, подчерта Миков. Той изрази надежда от промененото отношение на ПГ на ГЕРБ към работата на 42 НС чрез участието им в парламентарните заседания и в комисиите. Ще започнем есента с динамична законодателна програма - поне 12 са законопроектите, които парламентът ще подготви през август и ще внесе през септември т.г., каза той.

В деня на траур нека си припомним имената на загиналите миньори в мина "Ораново", заяви в началото на брифинга Миков, както и на починалия миньор, вследствие на голямото напрежение, каза той и спомена техните имена. Живеем в действителност, която принуждава хората да работят в условия, които са далеч от европейските, допълни той.

Безпрецедентна обстановка на натиск, на обществени очаквания, настроения и емоции и въпреки това 42-то НС успя да приеме редица закони, свързани пряко с живота на обикновения човек, даде най-обща оценка в началото на изказването си Миков. Част от тях, обещани още през февруари - измененията в закона за енергетиката, които като резултат доведоха до намаляване цената на тока, продължи председателят на НС. Сесията бе белязана и с други законодателни промени в социалната сфера - увеличението на помощи за отглеждане на дете, изменения на закона за корпоративното подоходно облагане, свързани с младежката безработица и др.

Имаше засилен парламентарен контрол - надявам се министрите да бъдат все така отзивчиви към очакванията на обществото. Зададените въпроси към правителството на Орешарски са 174, а питанията са 39, отчете Миков.

Какво не успяхме да свършим? Не успяхме да разгледаме докладите на различните органи, в които НС има свои квоти - на съдебната власт, на КЗК, на ДКЕВР и др. Това ще бъде един от важните приоритети на есенната сесия.

Необходимо е да се възстанови Съветът по законодателство, стажантската програма към парламента за набиране на кадри и изграждането на звено, което да върши мониторинга върху ефекта от приеманото законодателство, каза Миков.

Източник: БТА, БНР


Виж коментарите (4)

Още по темата (351):
28.06.2014 Борисов: Кабинетът да каже: "Провалихме се, спасете държавата"
14.06.2014 Оставка в сряда и избори наесен?
14.06.2014 Една година протести срещу кабинета "Орешарски"
06.06.2014 Кметовете на ГЕРБ скочиха срещу неадекватното ни правителство
28.05.2014 Отложиха дебатите по вота на недоверие, Миков изключи микрофона на депутат от ГЕРБ
27.05.2014 Протест пред Народното събрание утре, ще искат оставки
Още новини от Национални новини:
Експерт: Подразни ме, че за пореден път някой ни размахва пръст
Има трети задържан заради контрабандата с радиоактивния америций
Деян Николов: Страх ги е от закона за чуждите агенти – нека видим...
Доц. д-р Тодор Попов: Третата сливица при децата може да маскира ...
ГЕРБ утвърди листите за изборите: Димитър Николов води Бургас
Ходене по мъките: Как възрастни хора и самотни майки могат да нам...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@burgas24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Burgas24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Burgas24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).