Между 19 и 22% от българите могат да плуват, твърди специалист

Автор: Екип Burgas24.bg
Коментари (18)
15:37 / 11.03.2011
570
"Според статистика в Германия 90% от населението може да плува, докато в България този процент е между 19 и 22". Това заяви председателят на БЧК Христо Григоров по време на Националната конференция посветена на водното спасяване провеждаща се край Варна. По негови думи именно поради тези плашещи данни е абсолютно наложително въвеждането или възстановяването на плуване в училищата, което ще им многопосочен ефект. Григоров коментира, че е чул в медиите, че близо 30% от българските деца са със затлъстяване, което означава, че е задължително да се върне плуването в учебните програми.

Според специалиста, ако се говори за липса на достатъчно водни спасители нещата не са изцяло икономически, а трябва да се отчете и факта, че много от младите хора в България не знаят да плуват, като подчерта, че за да стане някой спасител трябва да може и да плува и да покрива съответните норми. Според него въвеждането на плуване в училищата ще се отрази изключително добре на децата и коментира, че по този начин те ще се движат много повече, което е много полезно за тяхното здраве.

"Категорични сме и ще настояваме отново да се възстанови плуването, като една задължителна дисциплина в училище", каза Григоров и посочи, че другото, което трябва да се направи да се отдели финансов ресурс за стотиците басейни в България, които са били разрушени или закрити. По негови думи не е правилно децата да няма къде да спортуват. "Когато стана плана "Маршал" за възстановяването на Германия, паралелно с построяването на инфраструктурата и на новите къщи се строяха спортни площадки, строяха се и басейни. Ето това е нещото, за което аз говоря, че трябва да възстановим поне това, което сме имали" коментира председателят на БЧК и подчерта, че не може в един град, какъвто е примерно Добрич да няма нормален басейн.

Източник: Радио "Фокус"

Виж коментарите (18)
Още новини от Национални новини:
Нивото на ангажираност на хората над 60 години на трудовия пазар ...
Ще плащаме ли повече в ски курортите ни?
Млада жена се нуждае от нашата помощ, за да се излекува
КС определи като противоконституционно освобождаването на председ...
Дървеници нахапаха жена във влак на БДЖ
"Алианс за права и свободи" утвърди листите за изборите: Ахмед До...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@burgas24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Burgas24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Burgas24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).