Методът "швейцарското сирене" спасява България от ковид ужаса
При положение, че толкова рязко се качват случаите, такива простички мерки като спазването на дистанция и маските, които толкова много не ни харесват, биха могли да окажат влияние. Това каза вирусологът от БАН проф. Радостина Александрова.
"Това, което ние можем да направим, колкото и банално да звучи, но първо място това са ваксините за хората, които не са ваксинирани, за хора, които отдавна не са си поставяли бустерна доза, или пък третата е поставена много отдавна, много често това е в края на миналата година“, посочи тя пред "Фокус“.
"Няма такава мярка, която само по себе си да ни гарантира 100% да не бъдем инфектиран и неслучайно беше въведен моделът на "швейцарското сирене“, така че пак ще си позволя да го напомня и той е, че наслагването на няколко бариери винаги дава много по-добра защита, отколкото която и да е от тях.
Особено в момент, в който виждаме, че вълната набира скорост, което означава, че поставянето на ваксина тогава, когато е минало време, тогава, когато отговаряме на условията, използването на маска – нямам предвид, когато сме сами в гората, на плажа и т.н., имам предвид тогава, когато наистина сме в затворено помещение, тъй като в момента, макар и да е горещо, много често пък се използват климатици и т.н., когато сме на затворено, когато сме много хора“, допълни вирусологът.
"От друга страна, светът все пак е извървял една сериозна крачка напред“, отбеляза проф. Александрова.
"Световното население вече има имунитет срещу тежко боледуване, който не бива да бъде пренебрегван. Разчита се, че след толкова много хора, които са се срещали с вируса, и толкова много дози поставена ваксина, все пак наистина е направена крачка напред“, допълни тя.