Метеоритът всъщност е метеор

Автор: Екип Burgas24.bg
Коментари (0)
13:02 / 12.07.2023
508
Силен гръм и ярка светлина стресна жителите на Видинско късно снощи. Явлението е забелязано от много точки на страната. Екипи на полицията във Видинско са направили огледи, няма данни за пострадали хора и щети. 

Проверява се сигнал за паднал, вероятно на територията на Румъния, метеор. Според румънските власти става въпрос за метеор, който се е взривил във въздуха.

Небесното тяло е видяно и от екипа на Института по астрономия към БАН. Физикът Пенчо Маркишки потвърди, че става въпрос за метеор. 

Тялото се появи и продължи пътя си в посока север-североизток, каза физикът Пенчо Маркишки пред Nova.

"Като цвят беше жълтеникаво, като взрив – озари небето подобно на мощна мълния. Веднага разбрахме, че е или към Видинско, или още по нататък – към Румъния. Тялото е метеор – много ярък, такива ги наричаме болиди ", категоричен е Пенчо Маркишки.

Учените са започнали да проверяват към кой метеорен поток може да принадлежи.

В края на юли най-добре се наблюдавали 2 метеорни потока – Южните делта-аквариди и Алфа-каприкорниди.

"Със сигурност е взрив в атмосферата, може би на няколко десетки километри височина. Шансът да са стигнали отломки до земята не е голям. Сигурно и в Румъния ще има огледи, но най-вероятно няма да има щети", обясни Маркишки.

Той обясни, че всички метеорни тела, които навлизат в атмосферата, се нагряват и взривяват на няколко десетки километри височина. Иначе такива явления се случват често.

Доц. Никола Петров, директор на Националната астрономическа обсерватория "Рожен", също коментира в ефира на "Здравей, България", че става въпрос за метеор. По думите му обектът е бил с размери на футболна топка, "средно всички такива метеори започват да горят, да се виждат, на височина от порядъка на около 100 км и на 60-70 км те вече са изгорели".

Виж коментарите (0)
Още новини от Национални новини:
Важно съобщение от родна банка: Решихме да дадем нов живот на кар...
"Селската супер кола" от Родопите раздели мрежата
Полковник посочи смущаващ факт покрай трагедията със загиналите к...
Докараха със "Спартан" тежко болно дете от Германия
Бойко Борисов: Изпускаме златно време!
Ето кога ще е поклонението пред Николай Волев


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@burgas24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Burgas24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Burgas24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).