Местата в университетите със 7000 повече от дипломиращите се ученици

Автор: Екип Burgas24.bg
Коментари (0)
17:05 / 04.07.2010
573
Университетите предлагат 7000 места повече отколкото е броят на дипломиращите се гимназисти. Това каза ректорът на УНСС проф. Борислав Борисов на дискусия за заетостт. Борисов посочи, че е друг въпросът, дали такава образователна политика е правилна и дали на всеки, който завърши гимназия, трябва да се осигурява място в образователната система.

"Този пазар няма да може да удовлетворява нас, докато сферата на българската икономика е такава - това е икономика без приоритети, без стратегия. Как БАН ще може да направи реформа, като не се знае, какви икономически дейности ще се развиват. Като я няма тази икономическа стратегия как университетите да определят колко кадри в какви специалности са необходими", посочи проф. Борисов.

Той даде пример с АЕЦ "Белене" и посочи, че ако строим АЕЦ "Белене", в следващите четири години на нас ще са ни необходими 4000 ядрени специалисти. "Ама ние сега имаме само шест места в Техническия университет", заяви проф. Борисов. "Ние имаме какво да развиваме имаме вискотехнологични производства, които обаче не се подкрепят", посочи проф. Борисов.

България е имала перфектна система на следипломна квалификация и преквалификация на кадрите и тя трябва да бъде възстановена. "Това трябва да стане съвместно между Министерство на образованието и Министерство на труда и социалната политика, обаче това означава, че документите от МОМН трябва да се признават, защото сега те не значат нищо", каза още проф. Борисов.

Източник: агенция "Фокус"


Виж коментарите (0)
Още новини от Национални новини:
Редки имена празнуват днес
МВР опроверга твърдението на икономистите, че са "най-раздутата и...
Окриха грешка при изчисляването на минималната заплата
Решават за абсолютната забрана за продажба на райски газ за физич...
Как да проверим здравния си статус и редовно ли работодателят ни ...
Определят номерата на партиите и коалициите за вота на 27 октомвр...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@burgas24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Burgas24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Burgas24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).