Месата, които доставят желязо на организма и защо това е толкова важно

Автор: Екип Burgas24.bg
Коментари (0)
10:23 / 07.06.2024
1251
Желязото е важно хранително вещество, което можете да получите само от храната и се предлага в две форми: от животински източници и от растителни източници. Желязото от животински източници, като червено месо, риба и домашни птици, се абсорбира по-добре от организма и тялото ни приема около 30%. Желязото от растителни източници, като зеленчуци, плодове и ядки, не се абсорбира толкова лесно, като около 2 до 10% се усвояват от организма.

Когато комбинирате хранителни източници, богати на хем и нехем желязо, можете по-добре да усвоите всеки вид, пише gotvach.bg. Яденето на храни, богати на витамини С, А и бета-каротин също може да ви помогне да усвоите повече желязо и да спечелите допълнителни ползи за здравето.

Защо имате нужда от желязо

Желязото е основен минерал, който тялото ви използва, за да произвежда хемоглобин и миоглобин. Това са протеини, които доставят кислород до вашите мускули и тяло. Вашето тяло също се нуждае от желязо, за да произвежда някои хормони. Препоръчителният дневен прием на желязо е 8 мг за мъже и 18 мг за жени, като при бременност тази нужда се увеличава до 27 мг. След 51-годишна възраст или когато менструацията спре, дневната препоръка за желязо при жените пада до 8 мг.

Желязото има решаваща роля в няколко системи на тялото, включително:

- кръвоносната система

- имунната система

- метаболизма

- репродуктивната система

След като разбрахме колко важно е желязото, нека видим как да си го набавим от по-добрите източници, които се усвояват от организма, а именно от месото с най-много желязо.

Еленско месо

Дивечовото месо и по-специално еленското месо има най-високо съдържание на желязо. В 100 грама се съдържат 4.98 мг желязо, което е над 50% от необходимия дневен прием за мъжете и почти 30% от необходимия дневен прием за жените.

Месо от органи

Месото от органи (най-много черен дроб) доставя на организма с всяка порция от 100 грама 4.10 мг желязо. Това е 50% от нужния дневен прием за мъже и 25% за жените.

Говеждо месо

С всеки 100 грама говеждо си набавяме 2.47 мг желязо или приблизително 25% от необходимия прием за мъжете и 15% за жените.

Агнешко месо

Агнешкото месо набавя 1.78 мг желязо с всяка порция от 100 грама.

Други меса, богати на желязо, са пуешкото, пилешкото и свинското.

Морски дарове с най-много желязо

Стриди

Стридите са шампиони, що се отнася до набавяне на желязо за организма. Сто грама от тази морска храна съдържат 8.26 мг желязо, което е 100% от необходимия дневен прием за мъжете и почти 45% от този за жените.

Миди

Мидите не остават много по-назад след стридите. Порция от 100 грама от морските деликатеси доставят на организма 7.15 мг желязо или 90% от необходимия прием за мъже и 40% за жени.

Риба тон

С всеки 100 грама риба тон си набавяме 2, 98 мг желязо или 28% от необходимия прием за мъже и 18% за жените.

Други богати на желязо морски дарове и риби са скаридите, пъстървата и скумрията.

Виж коментарите (0)
Още новини от Национални новини:
Важно съобщение от родна банка: Решихме да дадем нов живот на кар...
"Селската супер кола" от Родопите раздели мрежата
Полковник посочи смущаващ факт покрай трагедията със загиналите к...
Докараха със "Спартан" тежко болно дете от Германия
Бойко Борисов: Изпускаме златно време!
Ето кога ще е поклонението пред Николай Волев


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@burgas24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Burgas24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Burgas24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).