Менда Стоянова: До края на седмицата ще има допълнения в указанията до НАП

Автор: Екип Burgas24.bg
Коментари (3)
14:48 / 08.03.2010
891
До края на седмицата ще има допълнения в указанията до Националната агенция по приходите по отношение на осигуряването на съдружниците, изпълняващи и дейности като управители на фирмата. Това съобщи народният представител от ГЕРБ и председател на Парламентарната комисия по бюджет и финанси Менда Стоянова. Тя допълни, че работна група от експерти от НАП и НОИ работи по детайлните текстове на указанието.

Указанието, което НАП е издало, не е детайлно и това е създало напрежението. В него не са разгледани различните хипотези, при които съдружниците осъществяват дейността по управление. Например в малките и средните фирми съдружниците не са ангажирани ежедневно през целия месец с управлението и в никакъв случай не може от тях да се изисква да се осигуряват върху минималния осигурителен праг за тази дейност между 700 и 800 лева за цял месец положен труд. Не е разгледан и въпросът, в който съдружниците осъществяват дейността по управлението на фирмата си без да получават възнаграждение за тази дейност - в случаите, в които това изрично е договорено в дружествения договор.

Кодексът за социално осигуряване с измененията му от 1.01.2010 г. предвижда осигуровките да се считат за дължими и в случаите, когато месечното възнаграждение за положен труд не е начислено и изплатено. Кодексът за социално осигуряване не предвижда начисления на осигуряването тогава, когато няма основание за начисляване на месечно възнаграждение, обясни народният представител от ГЕРБ и председател на Парламентарната комисия по бюджет и финанси Менда Стоянова.

Виж коментарите (3)

Още по темата (12):
22.03.2010 Отмениха спорното указание на НАП
20.03.2010 Отново на протест пред НАП в понеделник
19.03.2010 Бургаските бизнесмени пак излизат на протест пред НАП
18.03.2010 Представителите на бизнеса в Бургас готвят нов протест
15.03.2010 Красимир Стефанов: Протестът не може да е срещу спорното указание, защото аз го отмених
15.03.2010 Около 300 бургазлии протестираха пред НАП
Още новини от Национални новини:
Катя Панева от ПП "Демократична България": Убедени сме, че ние ще...
Борисов: Очаквам хората най-сетне да прогледнат
Ето кои са номерата на партиите и коалициите за изборите на 27 ок...
Тома Биков: Който и номер да се беше паднал, ГЕРБ ще победи
Атидже Вели: Ще отговорим на очакванията на българските граждани....
Все повече са случаите на хора със запушена канализация заради мо...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@burgas24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Burgas24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Burgas24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).