Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Бургас
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Машини за вода пускат зарази
Автор: Екип Burgas24.bg 16:03 / 22.06.2012Коментари (1)747
© Burgas24.bg
Машините за вода, които станаха част от обзавеждането на почти всеки офис и обществено учреждение, може да бъдат обхванати от микробиологични зараза, ако не се почистват редовно. От диспенсъра пък заразата се излива направо в чашата, което може да доведе до неприятни стомашни разстройства.

За това алармираха вчера от Асоциацията на производителите на безалкохолни напитки в България, където подготвят предложения за законови промени, за да се избегне тази опасност. Водата е храна и при нея трябва да може да се проследи по цялата верига, където се предлага, каза Жана Величкова, председател на Управителния съвет на асоциацията. По закона за храните обаче, след като галоните влязат в офисите, никой не носи отговорност и не се упражнява контрол, каза тя.

По принцип водите са чисти в самата бутилка, но частите на апарата може да се замърсят от колеги с мръсни ръце, през които се пренасят ешерихия коли и други чревни зарази, каза за "Монитор" микробиологът д-р Станева от Националната специализирана болница за физикална терапия и рехабилитация. В нейната практика обаче досега не е имало подобен случай на замърсяване. По-сериозните заболявания, които могат да "потекат" обаче, са дизентерия и салмонела. Тя препоръчва хората в офисите да не разчитат само на външна профилактика за машините, а да спазват и висока лична хигиена, защото често тя е в основата на подобни проблеми.

От асоциацията пък съветват всички, които разполагат с подобни машини, да спазват договорните си отношение с доставчиците на води, поддържащи апаратите в хигиенна норма, за да се изолира възможността да бъде замърсена водата. Повече от година специалистите са работили върху ръководство за добри практики как се бутилират и как се профилактират апаратите, то има доброволен принцип и скоро ще бъде достъпно до всички заинтересовани.

Почистването на апаратите може да става на различен период от време в зависимост от моделите и мястото, на която се намират. В запрашена производствена среда почистването трябва да е много по-често, разглобяването на машините е лесно и използваните препарати не са скъпи, уточняват от асоциацията. Повечето машини имат нужда на 6 месеца да бъдат прегледани, сочи практиката.

В сектора на минералните води има два контролни органа - бутилирането на вода се следи от Министерството на здравеопазването, а безалкохолните напитки се контролират от агенцията по храните. В момента у нас има 12 предприятия, които едновременно и бутилират води и произвеждат и предлагат безалкохолни напитки.

В понеделник започва обсъждане с юристи от Министерския съвет как контролния процес да се направи много по-ефективен. Сега в индустрията за производство на безалкохолни напитки има върволица от контрольори - освен министерството на здравеопазването и на БАБХ, проверки се правят и от инспектори на Министерството на околната среда и водите по отношение на концесионирането.


Източник: в. "Монитор"








Зареждане! Моля, изчакайте ...
Aнонимен
на 22.06.2012 г.
+1
 
 
Обяснете ми как от БАБХ ще осъществяват контрол върху питейната вода.Пълни лаици са ветеринарите от тази Агенция. Да си гледат шапа и другите зоонози . Да не се правят на хуманни лекари. Пълна пародия . Те нямат нито една лаборатория за изследване на храни , а камо ли на вода.
Коментарите са на публикуващите ги. Burgas24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.
Още новини от Национални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Август 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Софка заминава
16:40 / 21.09.2024
Актуални теми
България и Войната в Украйна
Катастрофи в България
Хороскоп за деня
Катастрофа с военнотранспортен самолет край авиобаза Граф Игнатиево
50-ото Народно събрание
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Бургас и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:
За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@burgas24.bg

За реклама:
Тарифи (виж)
Договори избори 2024

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Бургазлии във facebook
RSS за новините
Статистика: