Мария Габриел: България ще продължи да помага на Украйна с хуманитарна и военна помощ

Автор: Екип Burgas24.bg
Коментари (0)
10:19 / 29.09.2023
604
България може да бъде регионален лидер, фактор за стабилност и иновационен хъб. Това заяви вицепремиерът и министър на външните работи Мария Габриел по време на Годишната конференция на заместник-председателя и министър на външните работи с ръководителите на задграничните представителства на Република България, предаде репортер на “Фокус".

“Благодаря на всички, които се отзоваха на поканата. Тази конференция се провежда след тригодишна пауза, но тя е възможност, за да очертаем приоритетите в много полюсния свят, но и заедно да намерим решенията", започна Габриел. Тя заяви, че след близо четири месеца управление на Външно министерство страната ни може да бъде удовлетворена от постигнатите резултати. “След вече повече от 100 дни активна политическа дейност смятам, че можем да се гордеем за постигнатите резултати. Искам да споделя с вас водещите приоритети. Ние разчитаме на всеки един от вас, за да можем да решаваме важните въпроси. Още от първата минута разчитам на всеки един от вас, за да водим активна политика, така че българската външна политика да отразява националните приоритети заедно с евроатлантическите ценности", каза още тя.

Габриел очерта важността на инвестициите в областта на външната политика. По думите ѝ възнагражденията на дипломатическите представители на страната ни трябва да бъдат справедливи. Тя заяви, че трябва да се привличат и повече млади хора към службата. “За мен е изключително важно да продължаваме да правим така, че дипломатическата служба гордо да носи името България", добави тя. Габриел очерта и основните теми на конференцията в стъпитетлните си думи: “Най напред за мен е важно България да бъде активен член на ЕС и НАТО, задаващ посока. За мен най-важните приоритети са България да бъде активен член в НАТО, Шенген, еврозоната и ОИСР".

“Вярвам, че трябва да погледнем към други краища на света - Япония, Индия, Латинска Америка", добави тя. Габриел обясни, че по време на визитата си в САЩ е провела срещи от името на Европейския съюз с представителите на Чили. Според нея страната ни трябва да бъде много по-активна в работата си в Европа: “В ЕС сме много добри, когато правим анонс, много повече трябва да се съсредоточим върху следващата стъпка". Габриел заяви категоричната си подкрепа за Украйна и черта, че страната ни ще продължи да помага както с хуманитарна и военна помощ, така и с международно сътрудничество.

Този браузър не поддържа видео елемента.


Виж коментарите (0)
Още новини от Национални новини:
Вижте задръстването край Кресна! По-добре изберете друг маршрут!
На връщане от Гърция българка възкликна: От години не съм виждала...
Корнелия Нинова: Председател съм на БСП, защото такъв е законът
Манол Пейков за листите на ПП-ДБ: Няма 100% яснота
Пожар на АМ "Тракия"! Задимено е!
Нивата на заплатите в България - 3 200/3 300 лв. средно на месец,...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@burgas24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Burgas24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Burgas24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).