Утайката от кафе и изкуствените оцветители вече са аут от типовия хляб. Това показва изследване на асоциацията "Активни потребители", направено съвместно с преподаватели от Университета за национално и световно стопанство.
Черните самуни, които доскоро се правеха от бяло брашно и се боядисваха с всевъзможни багрила, вече са чисти. По-тъмният цвят на тестото се получава само от съдържанието на типово брашно, показали изследванията на специалистите. Те проверили 10 вида черен хляб на цени около 1-1,20 лв. за кг.
Съдържанието им било сравнено с държавната рецепта за хляб "България". Оказва се, че за разлика от петилетка по-рано в момента българите могат да си купят хляб, който отговаря почти изцяло на стандарта, дори и да не носи неговото лого. Единствените отклонения са по отношение на съдържанието на сол. Според утвърдения стандарт "България" съдържанието на натриев хлорид в самуните трябва да е максимум 1,2%. Няколко от хлябовете обаче показват по-високо съдържание - между 1,3 и 1,5%. Има обаче и самуни, които са под прага в държавната рецепта - 1 грам сол на всеки сто грама тесто.
Според "Активни потребители" данните от изследването показват, че въвеждането на стандарта "България" е изиграло положителна роля върху производството на хляб в страната. Експертите обаче предупреждават, че са изследвали самуни от по-висок ценови сегмент. Те предупреждават да внимаваме, когато купуваме хляб. Да избягваме магазините с лоша хигиена и да не взимаме хляб, който не е опакован.
Най-добре е да се ориентираме по съотношението грамаж-цена и винаги да следим срока на годност на самуните, съветват от асоциацията.