Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Бургас
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
МОСВ: Не укриваме данни за чистотата на въздуха! Поставянето под съмнение е необосновано и непочтено
Автор: ИА Фокус 17:27 / 08.10.2024Коментари (0)229
©
Публично изнесеното от "За Земята“ твърдение, че разположението на пунктовете за мониторинг към Националната система за мониторинг на качеството на атмосферния въздух не отговаря на изискванията на европейското и националното законодателство, е категорично невярно и некоректно.

Пунктовете за мониторинг се разполагат изцяло съгласно изисквания, посочени в Наредбата за норми за серен диоксид, азотен диоксид, фини прахови частици, олово, бензен, въглероден оксид и озон в атмосферния въздух, която транспонира в националното законодателство Директива 2008/50/ЕО на Европейския парламент и на Съвета от 21 май 2008г. относно качеството на атмосферния въздух и за по-чист въздух за Европа (Директивата).

При определянето на площадките на пунктовете за мониторинг се отчитат конкретните условия на предоставените от съответната община терени, както и следните фактори, които могат да бъдат взети предвид: изисквания, свързани с териториалното планиране, наличие на електрозахранване и телефонни комуникации, сигурност, необходимост от съвместно разполагане на пунктовете за вземане на проби за различни замърсители.

Данните от Националната система за мониторинг на КАВ, администрирана от Изпълнителна агенция по околна среда към Министерството на околната среда и водите (МОСВ), са публични и се предават в реално време към Европейската агенция по околна среда (ЕАОС). ИАОС ежегодно докладва към ЕАОС както данни за измерените концентрации на основните показатели, така и основни данни за автоматичните измервателни станции – местоположение на площадките, класификация на пунктовете, географски координати. До момента не са получавани забележки и препоръки относно класификацията и местоположението на пунктовете.

Определянето на нивата на фини прахови частици, серен диоксид, азотни оксиди, въглероден оксид, озон, бензен и олово в атмосферния въздух се извършва чрез референтни методи на измерване, описани в европейското и националното законодателство. ИАОС ежегодно докладва към ЕАОС и данни за използваната апаратура, методи и средства за измерване, информация относно процедурите по калибриране и др. Качеството на измерванията се осигурява чрез изпълнение на Програма за осигуряване и контрол на качеството на измерванията на нивата на атмосферните замърсители, разработена също съгласно изискванията на законодателството.

Представената дотук информация еднозначно потвърждава, че България докладва коректни данни пред Европейската комисия. Уточняваме, че данни, получени по друг начин, чрез методи различни от референтния метод (включително тези, които използва "За Земята“, на базата на свои измервания), могат да бъдат сравнявани с данни от този метод единствено и само след доказване на идентичността на методите, при спазване на изискванията на Ръководството за демонстриране на еквивалентност на методите за мониторинг на атмосферния въздух на Европейската комисия. При липсата на доказване на идентичност, данните, получени по друг начин, не могат да бъдат приемани за достоверни, включително тези, на които се позовават от "За Земята“.

Подчертаваме, че съгласно изискванията на европейското и националното законодателство разположението на пунктовете за мониторинг подлежи на периодичен преглед, тоест законодателството допуска, че с времето са възможни промени в обстоятелствата, които да налагат коригиращи действия.

Реално след 2011 г. е налице процес на подобряване на качеството на въздуха в цялата страна. По последни данни за 2023 г. броят на отчетените превишения е намалял във всички станции в страната, като изискванията, определени в законодателството, са постигнати в почти всички пунктове за мониторинг от националната система. В голяма част от станциите с непроменено местоположение регистрираното намаление на нивата на замърсяване е дори по-голямо. Предвид постигнатото подобряване на качеството на въздуха, което се наблюдава на територията на цялата страна, не може да се твърди, че това подобряване в някои населени места се дължи на преместването на пунктове за мониторинг. Поставянето под съмнение на начина, по който се извършва контролът на състоянието на атмосферния въздух на национално ниво, е необосновано и непочтено, включително по отношение на гражданите.

Информация за показателите, които отчитат автоматичните измервателни станции на територията на цялата страна, е публично достъпна на интернет страницата на ИАОС - https://eea.government.bg/, където се поддържа Система за предоставяне на информация на обществеността за качеството на атмосферния въздух в реално време - https://eea.government.bg/kav/. Ежедневен бюлетин за качеството на атмосферния въздух в страната се поддържа на https://www.moew.government.bg/bg/prescentur/byuletini-na-mosv/vuzduh/ и на https://eea.government.bg/airq/bulletin.jsp.








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
Още новини от Национални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Октомври 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Природни стихии
ТВ и шоу сезон 2024/2025 г.
Хороскоп за деня
Секретна операция: Задържаха известен диригент за присвояване на много пари
Задържаха Джейхан Ибрямов по разследване за купуване на гласове
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Бургас и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:
За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@burgas24.bg

За реклама:
Тарифи (виж)
Договори избори 2024

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Бургазлии във facebook
RSS за новините
Статистика: