Любопитно: Българинът преди 140 г. се е хранел доста интересно и разнообразно
Много от уж "новите", "модерни" и "непознати" вкусове и подправки у нас всъщност са били добре познати на нашите прапрабаби и дядовци в началото на XX век. Това става ясно от мащабното изследване "Изкуството на старата българска кухня" на Елена Кръстева и Гергана Димитрова.
Знаем от Захари Стоянов, че до преди Освобождението по нашите земи хората са ядели само хляб и лук, отбеляза Димитрова в студиото на "Тази неделя". "Вероятно затова е имало такъв глад за западна култура. В този период все още няма изградени вкусове и навици. Определени подправки, които сега уж откриваме, са били у нас и в края на XIX век", посочи тя.
Кръстева посочи, че навиците ни са се променили сериозно за изминалия век – салатата преди е била четвърто-пето ястие, като обикновено за целия ден е имало само по едно хранене.
Изследването е на база на списанията от това време, а също и на кореспонденцията на личния секретар на Фердинанд граф Робер дьо Бурбулон, който споделял с майка си какво се готви в двореца.
Шеф Андре Токев отбеляза, че България е била голям производител на "интересни продукти" като аспержи и артишоци.
"Много разнообразни рецепти, които показват, че българинът преди 120-140 г. се е хранел доста интересно и разнообразно, може би през социализма всичко беше прекалено стандартизирано, изгуби се тази регионалност", коментира той.
И допълни: "Кухнята е история и историята е кухня".