Лекар: Ръстът на заболяванията ще дойде около Коледа и Нова година

Автор: Екип Burgas24.bg
Коментари (0)
19:21
467
Какви са симптомите на COVID-19 и по какво се различава от грипа? Кога е най-правилното време за ваксинация? Какво представляват назалните ваксини? Отговорите - от общопрактикуващия лекар д-р Гергана Николова в студиото на NOVA.

"Нормално е за сезона да се увеличават респираторните проблеми, сега им е времето. Стоим по-малко на открито, децата тръгнаха на детска градина и училище. Ръстът на заболяванията ще дойде около Коледа и Нова година, затова октомври е най-подходящото време за ваксинация", каза тя. "Когато се ваксинираме, имаме високи ваксинационни нива и няма да има епидемия. Срещайки съпротива в организма, вирусът не може да го разболее", добави специалистът.

Според нея пациентите, които са се ваксинирали в предходни години, са се убедили в ефективността и безопасността на ваксината срещу COVID-19. "Вече съм поставила 1/3 от количеството, което получих миналата седмица. Има голям интерес", поясни д-р Николова.

Тя посочи, че има назални ваксини за децата "с добро покритие и удобна употреба". "Който иска, може да закупи и да постави на детето си, за да не се притеснява през декември и януари. Сега е моментът, но може и през декември - по-добре късно, отколкото никога", каза лекарят.

По думите ѝ при грип на пациента му става зле изведнъж, получава болки в мускулите и ставите, вдига висока температура. "При COVID-19 симптомите са по-разгърнати, има постепенно начало", поясни д-р Николова.

Виж коментарите (0)

Още по темата (14402):
13.10.2024 Проф. Кантарджиев: Бумът на грипа е като си дойдат българите с аеропланите от Великобритания и кашлят по летищата
11.10.2024 Епидемиолог: Ваксината срещу грип няма висока ефективност, няма да сте напълно защитени, но ще го преболедувате леко
10.10.2024 Вирусолог: Грипът може да причини сериозни поражения на малките деца
10.10.2024 Проф. Кантарджиев: Всеки лекар трябва да знае тези 3 добри лекарства срещу
грип
10.10.2024 Ето как да различим COVID-19 от сезонния грип
09.10.2024 Все повече пенсионери проявяват интерес към това
Още новини от Национални новини:
Десетки станаха свидетели на уникално явление в небето над Българ...
Ти си боклук, от теб нищо не става, грозно куче, още малко ти ост...
Голяма температурна разлика ни очаква утре
БДЖ дава възможност на пътници да променят разписанието на влаков...
Главчев: Горещи привърженици сме на разширяването на ЕС, но при с...
"Галъп": Девет политически формации имат шанс да влязат в следващ...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@burgas24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Burgas24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Burgas24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).