Легализират диплома за ден

Автор: Екип Burgas24.bg
Коментари (0)
09:48 / 06.07.2011
707
Спешна легализация на дипломите са в правото си да поискат кандидат-студентите, които са заплашени да изпуснат крайните срокове за кандидатстване в чужбина заради сгрешени документи от училището. Според вътрешния правилник на администрацията в просветното министерство заверката на легализирани документи отнема максимум 5 работни дни, но процедурата може да стане по-бързо - до 48 часа, ако кандидат-студентът изпуска крайните срокове, показа проверка в администрацията на просветното министерство.

Всеки кандидат-студент може да поиска по-бърза процедура при внасянето на документите, особено ако се окаже, че в дипломата има техническа грешка, допусната от училището. Чиновниците в МОМН могат да издадат по-бързо от установените срокове диплома за кандидат-студент за наш университет, завършил средното си образование в страна от ЕС.

Тогава документите могат да станат готови и за 10 работни дни, въпреки че по-закон срокът е до 2 месеца. До момента 158 завършили училище в чужбина са подали заявления за признаване на образование в просветното министерство. Очаква се с наближаването на първото класиране в университетите броят на задграничните кандидати да се увеличи. Миналата година 327 души са минали процедура за признаване на образование от чужбина.

От просветното министерство съветват кандидат-студентите да не разчитат на фирми посредници за подаване на документите, а лично да отидат във фронтофиса в сградата на МОМН. Така процедурата ще стане възможно най-бързо и с по-малко разходи. Проучване показа, че фирмите вземат за легализация и придвижване до МОМН за един документ над 100 лева. Отделно от това кандидат-студентите плащат по 15 лева за нотариално заверено копие за страница. Но разходите могат да набъбнат мигновено до 1000 лв., ако се наложи експресно изпращане на документи за чужбина в последния момент. Според експертите по легализацията проблеми с изпускане на сроковете възникват при кандидатстване в Германия, където възможно най-крайният срок за изпращане на легализираните бланки е 13 юли.

Източник: в. "Монитор"


Виж коментарите (0)
Още новини от Национални новини:
Земеделският министър поиска забрана за внос на украински яйца в ...
Климатолог разкри какво ни чака
Политолог: Всичко изглежда съшито с бели конци! Трифонов се превр...
Въшният ни министър обсъди отпадането на визите за българите, път...
БНБ обясни как да познаем фалшивата банкнота от 100 лева, която в...
"Има такъв народ" утвърди листите за изборите: Слави Трифонов пов...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@burgas24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Burgas24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Burgas24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).