Край на въртележката с делата в съда

Автор: Екип Burgas24.bg
Коментари (0)
09:34 / 11.11.2011
547
Депутатите сложиха край на безкрайната въртележка на дела между различните инстанции в съда, с което така и не се стига до окончателна присъда. Това стана с приетите вчера окончателни поправки в Наказателнопроцесуалния кодекс, с които се поставят ограничения в броя на преразглеждане на производствата. Така втора инстанция само веднъж ще може да връща дело на първа, а при обжалване третоинстанционният Върховен касационен съд ще праща делото обратно назад само два пъти. При трето разглеждане магистратите ще са длъжни да излязат с окончателно решение.

С промените се дават и повече правомощия на ВКС като при финалното разглеждане ще се заседава в петчленен състав вместо в три и ще може да се увеличава присъдата при наличие на повече факти. Досега третата инстанция можеше само да потвърди или да отхвърли присъдата, без да налага по-тежко наказание за извършеното престъпление.

В мотивите си вносителите от ГЕРБ, БСП и "Атака" изтъкват факта, че само за миналата година ВКС е отменил за трети или четвърти път съдебните решения по 86 дела. "Промените дават възможност да се отстрани недостатъкът във връзка с бързината на наказателното производство и вече няма да има този своеобразен пинг-понг между съответните инстанции, коментира вчера и депутатът от ГЕРБ и член на правната комисия Красимир Ципов. Той припомни, че не са единични случаите, при които дела се точат над 10 години заради сега действащата порочна практика.

С приетите текстове в НПК депутатите ограничиха и възможността за разтакаване от задочно осъдените бандити. Това са лицата, които са се укрили от властите или са отсъствали без уважителна причина, след като им е връчен обвинителният акт. Досега те можеха да поискат подновяване на дело с аргумента, че не са били уведомени. Разписаните вчера текстове вече дават право на Касационния съд да откаже подобно искане, с което да се ускори постановяването на окончателната присъда.

Други промени в НПК, които приеха законотворците, са свързани с регламентирания вече институт на митническото разследване. В кодекса обаче се разписват конкретните престъпления, при които то влиза в действие. Това ще става при погазване на закона при търговия с акцизни стоки без бандерол, на митническия режим, вноса и износа на валута и данъчни нарушения. Разследващите митничари обаче няма да могат да душат, когато в престъплението е замесен и техен колега.

Източник: в. "Монитор"


Виж коментарите (0)
Още новини от Национални новини:
Земеделският министър поиска забрана за внос на украински яйца в ...
Климатолог разкри какво ни чака
Политолог: Всичко изглежда съшито с бели конци! Трифонов се превр...
Въшният ни министър обсъди отпадането на визите за българите, път...
БНБ обясни как да познаем фалшивата банкнота от 100 лева, която в...
"Има такъв народ" утвърди листите за изборите: Слави Трифонов пов...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@burgas24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Burgas24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Burgas24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).