Край на далаверите с кръвните тестове

Автор: Екип Burgas24.bg
Коментари (9)
09:46 / 14.10.2011
603
МВР слага край на далаверите с кръвни тестове, които пияните шофьори прилагаха, след като бъдат заловени почерпени зад волана. В момента водачите имат 120 минути, за да отидат и да си направят кръвен тест в болница, с който евентуално да опровергаят резултатите от дрегера. За тези два часа обаче концентрацията на алкохол намалява и цифрите могат да ги оправдаят. Освен това времето е достатъчно, за да могат да се обадят на близки и познати, които по някакъв начин да им помогнат да манипулират резултата.

Промените, които са заложени в проект на нова наредба, която вече е пусната за съгласуване по министерства, ще пресече тези измами. Според нея времето, за което може да се изследва кръвта на водача, след като е заловен да шофира пиян, се намалява от 120 на 90 минути. То може да се стопи и до 45 минути по преценка на полицая, хванал нарушителя. Униформеният вписва в специален талон мястото, където е спипан пияният. Ако в близост има лечебно заведение, което е подходящо за вземането на пробата, то тогава шофьорът има по-малко от час да отиде дотам.

Промените предвиждат още и ограничаване на болниците, които имат право да мерят алкохол и опиати в кръвта. В наредбата има списък на 5 специализирани технически лаборатории, в които могат да се правят такива кръвни проби. Те ще бъдат определени от Министерството на здравеопазването. Дори и в тези лаборатории обаче няма да могат да се правят тестове на пияни водачи, ако те не носят в себе си документ за самоличност или не са придружени от униформен. В такъв случай за съставяне на акта се използват данните, взети от дрегера на пътя.

Източник: в. "Монитор"

Виж коментарите (9)
Още новини от Национални новини:
Земеделският министър поиска забрана за внос на украински яйца в ...
Климатолог разкри какво ни чака
Политолог: Всичко изглежда съшито с бели конци! Трифонов се превр...
Въшният ни министър обсъди отпадането на визите за българите, път...
БНБ обясни как да познаем фалшивата банкнота от 100 лева, която в...
"Има такъв народ" утвърди листите за изборите: Слави Трифонов пов...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@burgas24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Burgas24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Burgas24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).