Комисар Джартов: Човешка грешка извън МВР е причина за пуснатото съобщение за бедствие

Автор: ИА Фокус
Коментари (2)
10:31 / 02.11.2023
824
Човешка грешка на един от изпълнителите извън МВР е причината за пуснатото тази вечер SMS съобщение за бедствие BG Alert  до част от гражданите. Това съобщи за БНР директорът на ГД "Пожарна безопасност" главен комисар Александър Джартов: 

"Съобщението, което са получили част от нашите граждани, е свързано с провеждане на тест на системата BG Alert, като на практика са предвидени официални тестове на системата от следващата седмица. Като от следващата стартират и следва да стартират от седми ноември.

По време на подготовката за тези официални тестове, знаете, че се провеждат и вътрешни тестове между изпълнителя на фирмата и операторите, и по погрешка - вместо в тестовата среда е изпратено съобщение в реалната.

Няма извънредни събития, няма опасност за хората. Става въпрос за човешка грешка в случая", посочи главен комисар Джартов.

Загадъчно съобщение за предстоящо бедствие смути множество българи

Тестово съобщение са получили абонатите на един от мобилните оператори, за което операторът не е бил уведомен, сe посочва в съобщение на екипа му до медиите.

Официално от Vivacom:

"Уважаеми колеги,

По време на тестове за автоматично изпращане на съобщения от системата БГ-алърт към Министерството на вътрешните работи, която се внедрява в момента, системен интегратор е изпратил тестово съобщение към абонатите на Vivacom, за което ние не бяхме уведомени.

Извиняваме се за причиненото неудобство и вярваме, че възложителят на системата ще вземе необходимите мерки, за да не бъде всяван смут в населението

Ще продължим да работим с институциите за внедряване на необходимата система по уведомяване, като ще настояваме за по-добри процедури за оповестяване.

Екипът на Vivacom".

Виж коментарите (2)

Още по темата (23):
17.10.2024 Пожарната: Тестът на системата BG-Alert е успешен
16.10.2024 Утре тестват BG-Alert: Възможно ли е да не получим известие?
29.11.2023 Тестваха BG-ALERT
29.11.2023 Днес е националният тест на BG-ALERT
22.11.2023 Вижте къде тестват BG-ALERT днес 
21.11.2023 Без паника! Тестват системата BG-ALERT в Бургас
Още новини от Национални новини:
Важно съобщение от родна банка: Решихме да дадем нов живот на кар...
"Селската супер кола" от Родопите раздели мрежата
Полковник посочи смущаващ факт покрай трагедията със загиналите к...
Докараха със "Спартан" тежко болно дете от Германия
Бойко Борисов: Изпускаме златно време!
Ето кога ще е поклонението пред Николай Волев


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@burgas24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Burgas24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Burgas24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).