ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Бургас
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Кое кара туршията да втаса по-бързо? | ||||||
| ||||||
Ракията помага за втасването Ракията и туршията са вечните приятели на българската трапеза, но освен да ги консумираме заедно, двете са идеален тандем и още преди да стигнат до трапезата. Една супена лъжица ракия в буркана с туршия или краставички ще накара зимнината да втаса за около 10 дни. Останалото си го знаете - към зеленчуците добавяте черен пипер, дафинов лист и 1 супена лъжица морска сол, както е по стандарт. Най-добре е да оставите бурканите на слънце за 2 - 3 дни, за да помътнеят зеленчуците в тях и да започне ферментацията. След това ги приберете на тъмно и хладно място. Освен бърза и вкусна туршията ще стане и трайна, така че ще бъде годна за ядене дълго време. Бърза и лесна туршия Тази рецепта е за още по-припрени домакини. Смесете 1:1 оцет и вода и добавете в тях щипка захар и щипка сол. След това поставете в получената саламура желаните зеленчуци - краставици, моркови или смес от различни зарзавати. За да стане по-бързо готова туршията, най-добре нарежете зеленчуците на дребни парчета или направо ги настържете. След 15-20 мин туршията е готова за сервиране и консумация. В същата саламура може да потапяте многократно различни зеленчуци, така че ако семейството или гостите много я харесат и свърши бързичко, може да реагирате с нова. Когато любимата туршия е готова, разтворете в бидона или буркана натриев бензоат. Той ще прекъсне процеса на ферментация на зеленчуците и ще ги запази крехки и хрупкави. Ако обаче вече е късно за това, не се тревожете, достатъчно е да държите зимнината на студено (може в хладилника) и всичко ще бъде наред. Ако сега слагате зеле в бидон, не пропускайте да пуснете в него и 5-6 таблетки аспирин. Едва ли това ще облекчи главоболието след дълги запои с ракия и туршия, но със сигурност ще направи зелето по-стегнато и вкусно за дълго време. Туршията може да стане още по-апетитна и трайна, ако в саламурата добавите суха горчица. Тя ще придаде наситен аромат и вкус на зимнината, а и саламурата може да бъде още по-приятна за пиене, ако обичате такъв тип напитки. По-находчивите домакини може да я използват и за готвене на месо и други печива. Има много лесен и удобен начин да разберете кога туршията е готова за ядене. След като напълните бидона със зеленчуците и добавите водата и подправките, разбъркайте добре и добавете сурово измито яйце в сместа. Когато то изплува на повърхността - достатъчно е от него да се вижда малка част, колкото 1-2 стотинки, саламурата е готова, информира "24 часа". Фризерът е измислен за мързеливи домакини. Изпечете червени чушки, изцедете ги от сока и както са цели и необелени, ги комплектувайте по 5 - 10 (или колкото прецените) в найлонови пакети. След това ги сложете във фризера и ги пазете за зимата. Когато са били на ниски температури, се белят изключително лесно, запазили са вкуса си от лятото и са идеални за всичко - паниране, печене, свежи разядки или добавка към салатата. Замразете плодове в камерата - без бланширане и печене. Просто ги поставете в найлонови или вакуумни пликове в камерата и им се наслаждавайте през зимата. Има обаче продукти, които не бива да замразявате. Такива са зеленчуците с високо съдържание на вода като краставици, марули, репички, тиквички. Дори и да ги сложите във фризера и да изглежда, че нищо им няма, веднага щом ги размразите, ще се превърнат в каша. В списъка с неподходящи зеленчуци попадат и доматите, които променят вкуса си от ниските температури и също не са приятни за директна консумация след това. Но пък са идеални за готвене, така че, ако имате място във фризера и за домати, може да си спестите консервирането им в буркани. |
Още по темата: | общо новини по темата: 14429 | ||||||||||||
| |||||||||||||
предишна страница [ 1/2405 ] следващата страница |
Зареждане! Моля, изчакайте ...
Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
Още новини от Национални новини:
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Затварят този път в Бургаско
05:00 / 23.11.2024
Временна организация на движението се въвежда в квартал "Рудник"
12:36 / 23.11.2024
Млад шофьор прегази легнал на пътя бургазлия
09:16 / 25.11.2024
Актуални теми
Абонамент
Анкета