Кое е по-изгодно: Да си приготвим зимнината сами или да купуваме готови консерви от магазина?

Автор: Екип Burgas24.bg
Коментари (0)
10:34 / 04.11.2023
1132
Между 20 и 30% по-скъпи са плодовете и зеленчуците тази година. Това установи проверка на NOVA. Да си купим готови консерви от магазина или да си приготвим домашни? В разгара на сезона за приготвянето на туршии, компоти и лютеница предвидливо домакините правят последния избор от сергиите на пазара. За Руска Аврейска приготвянето на зимнина в домашни условия е традиция.

"Шарената туршия - тази, която е с моркови, зеле, карфиол, лютеницата, печени чушки, още да говорим ли? По-скъпо ще е от миналата година, защото повече е внос. Затова и част от домакинствата се отказват да затварят буркани. Може би едно 30% е по-скъпо. Очакват хората, които ще правят зимнина очакват, че ще поевтинеят, но аз не изчаках. Няма и да правя. Досега съм правила, на тази година няма да правя. Всичко е толкова скъпо, че въобще нямам думи", казва Аврейска. 

На пазара в момента килограм зеле е 1,50 лв. По 2,50 лв са чушките и краставичките тип “корнишони“. Домати се търгува от 1,60 до 4 лева за килограм.

"Тя консервата засега е най-евтина. От нея взимат повече. Тя предимно се прави в буркани. Сега в момента е 1,50, а беше 1 лв, 1,20 лв", обяснява Ивайнка Пейчинова, производител на зеленчуци. 

Иванка Пейчинова твърди, че стоката, която продава е собствено производство. Отглежда зеленчуците в село Куртово Конаре. Тази есен вдигнала цените, но минимално. "Торовете, отровите, семената също са скъпи. За това за нас, това което го продаваме мислим, че е на нивото", допълни тя. 

Търговците се оплакват, че в момента на пазара има огромен недостиг на българска продукция. Тази година производството било по-малко. "Карфиол, камби трудно се намират, червена капия. Пък карфиолът се случи така, че септември в жегите имаше карфиол много. Сега, когато започва търсенето прост се пообра. Няма", съобщава Илия Добрев, търговец. 

И от пазара към фабриката за консерви. Тук ни посрещат с твърдението, че родното производство на плодове е намаляло 6 пъти. За това сега фабриките за сладка, мармалади и конфитюри са принудени да внасят суровина от чужбина.

"В България вече над 80% от плодовете се внасят от чужбина. За съжаление, при зеленчуците положението е почти същото, което нас ни прави зависими от външни фактори. Например плодове се внасят основно от Гърция, от Турция се внасят основно зеленчуци, от Македония също се внасят плодове и зеленчуци, от Сърбия", заяви Стойко Кировски, председател на Съюза на преработвателите на плодове и зеленчуци в България. 

Скок обаче в цената на консервите няма да има, обещава браншът, въпреки че поскъпването на бурканите е със 100%, а на капачките с 60.

"Просто пазарът не може да го понесе. Иначе нашите разходи не са намалели, напротив. Ние увеличихме заплатите, цената на суровите много се увеличи, което означава, че още можем да увеличим цените, но не бива", допълни той.

Виж коментарите (0)

Още по темата (396):
21.01.2024 Ето каква е зимната обстановка по пътищата ни
05.01.2024 Най-студено ще е между 9 и 14 януари
02.01.2024 Ето какво ще е времето днес в Бургас
13.12.2023 Слънчево, но със сутрешни мъгли
28.11.2023 Снежно семейство се настани в русенски квартал 
26.11.2023 Зимата скова страната: Червени кодове за опасно време, автомобили аварираха в снега и катастрофи на много места
Още новини от Национални новини:
Откриха морско създание, което може да причини заразна форма на р...
България е предупредена за неделя, за Бургас кодът е оранжев
Масово: Работодатели връчват заповеди за уволнение чрез съдебни и...
Анексите към трудовия договор, обикновено будят много въпроси в с...
Експерт: Ако искате наистина добър апартамент, то трябва да се вк...
Слави Трифонов: Може да съм селянин и чалгар, но поне не дефекира...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@burgas24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Burgas24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Burgas24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).