Китайци наливат пари в страната

Автор: Екип Burgas24.bg
Коментари (2)
10:10 / 25.08.2012
819
Провинция Гуандун има голям интерес за разширяване на сътрудничеството си с България и ние стимулираме представителите на нашия бизнес да инвестират в страната ви. Това каза г-н Лиян Гуйсюан, съветник в Департамента за външна търговия и икономическо сътрудничество на провинция Гуандун, по време на срещата си със зам.-министъра на икономиката, енергетиката и туризма Иво Маринов. Бизнес делегация от китайската провинция е на тридневно посещение в България по покана на г-н Маринов. В рамките на посещението бе подписан Меморандум за разбирателство за икономическо сътрудничество между Министерството на икономиката, енергетиката и туризма и Департамента по външна търговия и икономическо сътрудничество на китайската провинция.

Размерът на китайските инвестиции, направени в България от 1996 г. до 2011 г., е близо 56 милиона евро. Само през изминалата година са инвестирани 41 милиона евро, но тези цифри не отговарят на потенциала, който има икономиката на Китай, каза зам.-министър Маринов. Той допълни още, че страната ни ще търси възможности за привличане на инвеститори в осем приоритетни области - електроника и електротехника; информационни технологии и аутсорсинг; химическа и фармацевтична промишленост; машиностроене; транспорт и логистика; хранителна промишленост; земеделие и здравеопазване. 

Маринов съобщи, че развитието на индустриални зони в България също е приоритет в икономическата политика на страната и припомни, че вече има подписани два договора с китайски провинции за индустриалната зона в Божурище. 

Подготвят се договори с Шанхай и още две китайски провинции. Общата площ на индустриалната зона е 2 млн. квадратни метра, като има възможност да бъде разширена с още 800 хиляди кв. м. 
 
Иво Маринов припомни и предимството, което членството в ЕС дава на България, както и факта, че страната ни е въвела едни от най-ниските данъчни ставки и редица насърчителни мерки за стимулиране на инвеститорите. 

Виж коментарите (2)
Още новини от Национални новини:
Хиляди отдадоха последна почит към капитан Венцислав Дункин
Адвокати от цялата страна готвят протести, недоволни са от ветото...
Николай Костов: Вендинг машините за лекарства не са безопасни, пр...
Корабите от Противоминната военноморска група ще пазят Черно море...
Пилот, летял с L-39 Албатрос: И най-опитните понякога грешат
Калин Стоянов: Приех сериозно отправената покана от Делян Пеевски...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@burgas24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Burgas24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Burgas24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).