Кинокритикът Божидар Манов: Българското кино се нуждае от честен диалог между компетентни хора

Автор: Екип Burgas24.bg
Коментари (0)
15:49 / 16.07.2023
618
Тухла по тухла, България изгражда своята пирамида на полезния, необходимия и заслужения успех. Това каза пред Благой Иванов в предаването "Сториборд“ на Радио "Фокус" професор Божидар Манов – кинокритик и преподавател, автор на няколко книги.

По думите му България дели мегдан и се съревновава с цялото световно кино: "Защото никой няма бонификации, че идваш от Изток, от една малка България - това вече няма значение в голямата карта на художествените резултати. Много ласкави отзиви се появиха в международната преса за филма "Уроците на Блага" по повод наградата на "Карлови Вари".

Професор Божидар Манов отбеляза, че наградата е напълно заслужена: "Филмът има качествата да се бори за "Оскар", но е още рано да се каже за евентуалното българско предложение. Според мен има големи шансове, защото посоката, в която е разгърнат филмът, няма да има скоро конкуренция у нас".

Той отбеляза, че всеки успех от категория "А" е важен, защото дава не само самочувствие, а създава и предмостие за бъдещи успехи: "На първо място филмът е много хубав и това беше отбелязано още след премиерната прожекция на 3 юли от публиката, която изключително въодушевено аплодира най-вече актрисата в главната роля - Ели Скорчева. Десетки жени искаха да се снимат с нея - тя ги беше спечелила със своята топлина, човечност и сложен драматичен характер. Филмът е важен, защото не заобикаля реалното ни съвремие, твърде актуален е и работи в съвременна проблематика. Това е филм за хората от трета възраст, най-ощетените пенсионери, които освен това са жертви и на телефонни измамници".

Професор Манов допълни, че Стефан Командарев прави и трети филм, съвместно със своя сценарист Симеон Венциславов и оформят една трилогия именно за хората от ниското социално равнище, принудени да оцеляват в доста некомфортни социални условия: "Първият филм беше "Посоки" и разказва за таксиметровите шофьори - при тях и много други представители на обществото, които се сблъскват с всекидневни трудности. Вторият филм беше "В кръг" - за денонощието на полицаите, които също се сблъскват с най неуютните страни на живота и сега - "Уроците на Блага" - една пенсионирана Блага, за да си допълва пенсията преподава частни уроци по Български език, защото събира скъпоценни левчета, за да направи паметник на покойния си съпруг. Всичко това я довежда до ръба на пълната безизходица, отчаяние и безпомощност, защото попада в лапите на телефонни измамници. Оказва се омотана и хвърля парите си, които е събирала, през балкона. Оттам започва психологическият срив на героинята, който Ели Скорчева представя по великолепен начин. Това са сложни психологически депресии, с моменти на пълно отчаяние, защото тя не вижда изход от ситуацията, в която се е самопотопила", разказа кинокритикът.

По думите му такъв филм винаги създава особено напрежение в зрителя: "Въпреки че филмът не предлага никаква евтини развлекателни хватки, се следи с нарастващ интерес, тъй като в персонажите на екрана хората разпознават себе си. Ето това увеличително стъкло ярко осветява действителните ситуации в нашето общество днес".

Относно киното, Манов отбеляза, че трудно се създава широка световна платформа при доста оскъдно национално производство: "Има постоянни конфликти и вътрешни борби в гилдията, която подрива фундамента върху, който трябва да се работи и без друго финансирането не е достатъчно, но и при тези вътрешни спорове и конфликти се оказва още по-трудно ситуацията да се изплува".

"Безспорен е фактът, че има талантливи автори, безспорен е и фактът, че не всеки успява навреме да направи своя филм - някои остаряват, други се уморяват, трети се отказват. Отделните примери обаче показват, че при добро стечение на обстоятелствата, а това означава на първо място качествена литература. Намесва се и факторът "случайност" - не винаги един филм, в една фестивална селекция може да разчита на много високо класиране, с високо отличие и награда. Това зависи от селекцията и конкуренцията. Този път се получи - от 11 филма в "Карлови Вари" - нашият се оказа най-добрият без колебания", коментира още професорът.

Божидар Манов каза още, че бидейки членове на международни структури и организации, ние следваме донякъде примерите на европейското филмопроизводство: "За нас е много важно, защото изтласква на преден план киното като културен продукт, а не като индустриален, т.е. на преден план изтласква идейните и художествени аргументи, а не касовите бокс офиси - печелбарската стратегия. Този сложен конфликт не се управлява добре и все още има едно объркване как да се търси една обективизация и обективиране в оценките на проектите, съответно на тяхното финансиране и публично реализиране. Оттам възникват много конфликти. Подобна обективна оценка не е възможна, това го знаят всички, които се занимават с изкуство. Има някакъв страх, има някаква резигнация да се направи крачка към процеса. За мнозина това звучи страшно, за мен е разумен изход. Не става дума за субективност, а за субективиране".

Той бе категоричен, че за българското кино е необходима дискусия между компетентни и честни хора.

Виж коментарите (0)
Още новини от Национални новини:
Важно съобщение от родна банка: Решихме да дадем нов живот на кар...
"Селската супер кола" от Родопите раздели мрежата
Полковник посочи смущаващ факт покрай трагедията със загиналите к...
Докараха със "Спартан" тежко болно дете от Германия
Бойко Борисов: Изпускаме златно време!
Ето кога ще е поклонението пред Николай Волев


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@burgas24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Burgas24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Burgas24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).