Кампания "Пиши на кирилица" започва в интернет

Автор: Екип Burgas24.bg
Коментари (43)
14:21 / 16.05.2012
1296
С наближаването на 24 май, Българската национална телевизия стартира кампанията "Пиши на кирилица". Тя е насочена основно към младите хора, които активно използват форуми и социални мрежи в глобалната мрежа.

Интернет пространството е пълно с българска реч, изписана на латиница. Тази тенденция обаче се отразява пагубно на правописа и езиковата култура на младите хора, които предимно използват латиница в интернет комуникацията, посочват организаторите.

Инициативата си поставя за цел да се опита да възстанови онова уважение към нашите букви, което е необходимо, за да опазим българския език от обидните му изяви.

В повечето форуми има задължителни условия за ползване, в които съществува условието да се пише на кирилица. Въпреки това потребителите не го спазват, но никой не ги санкционира. Проблемът за потребителите се изразява в двете крайности - ако пишеш на кирилица, не можеш да се впишеш в общия тон, а ако пишеш на латиница, срещаш веднага санкцията на потребителите.

Всеки, който е надниквал в тийнеджърски форум, не може да види разговор на кирилица. Там се формира съвсем друг език, с други правила, с множество съкращения и изрази. И на никого нямаше да му прави впечатление, ако това желание или тази мода да се пише на латиница, не се отразяваше на правописа и на езиковата култура на младежите. Това е проблем, с който се сблъскват във всяко семейство, във всеки клас и училище, посочват още организаторите.

Лице на кампанията ще е популярната звезда на младото поколение - Криско.

Източник: News.bg


Виж коментарите (43)
Още новини от Национални новини:
Ваксините срещу грип са налични в аптечната мрежа
Рано тази сутрин: ПТП на АМ "Тракия" между 3 автомобила
Проф. Кантарджиев: Ликвидирахме тази заплаха!
Празник е! Не трябва да се взимат съдбоносни решения
Хиляди отдадоха последна почит към капитан Венцислав Дункин
Адвокати от цялата страна готвят протести, недоволни са от ветото...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@burgas24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Burgas24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Burgas24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).