Кампании за рака на гърдата и рака на маточната шийка през целия октомври

Автор: Екип Burgas24.bg
Коментари (0)
15:45
434
Още през 1985 г. месец октомври, е приет за Световен месец за борба с рака на гърдата. Като отговорна институция, НЗОК е съпричастна към пациентите с това заболяване и през този месец предприема кампания за информиране на гражданите за техните права и възможности за лечение на карцинома на млечната жлеза.

До края на годината НЗОК и Министерство на здравеопазването, предприемат съвместно още една кампания. Целта е двете институции да информират какви са възможностите за профилактични прегледи и ранната диагностика на рака на маточната шийка.

НЗОК осигурява комплексно лечение в болничната помощ на всички пациенти с онкологични заболявания и за тях то е напълно безплатно.

През целия месец октомври Здравната каса подробно ще запознава всички заинтересовани с информация за дейности, които осигурява за двата вида заболявания в извънболничната и болничната помощ.

За профилактиката и лечението на рака на гърдата е важно да знаете, че:

Профилактиката, осигурена от НЗОК включва:

- за жени на и над 30-годишна възраст – мануално изследване на млечни жлези – ежегодно;

- за жени от 30- до 50-годишна възраст – ехографско изследване на млечни жлези – веднъж на 2 години;

- за жени от 45- до 69-годишна възраст включително – мамография на млечни жлези – веднъж на 2 години;

- за жени на и над 70-годишна възраст- веднъж на 3 години.

За извършване на тези изследвания общопрактикуващия лекар (ОПЛ) издава "Направление за медико-диагностична дейност“. Срокът на валидност на направленията за ехографско изследване на млечни жлези и мамография на млечни жлези, по повод на профилактика, е вече 60 календарни дни.

При провеждане на лечение на карцином на млечната жлеза в болнично заведение, НЗОК осигурява на пациентите пълния обем диагностични и лечебни процедури по определения план на лечение по време и място на провеждане, като координира и контролира неговото изпълнение.

НЗОК осигурява в пълен обем лекарствената терапия, прилагана при рак на млечната жлеза, а именно: ендокринна терапия, химиотерапия, таргетна терапия, имунотерапия, растежни фактори/ колониостимулиращи фактори, както и антианемични и обезболяващи лекарствени продукти.

За профилактиката и лечението на рака на маточната шийка е важно да знаете, че:

Профилактиката на рака на маточната шийка се осъществява при провеждане на задължителен профилактичен преглед.

Личният лекар насочва жени от 30- до 40-годишна възраст за консултативен преглед с лекар специалист по "Акушерство и гинекология“ (АГ) с "Медицинско направление за консултация или провеждане на съвместно лечение“.

Срокът на валидност на направленията е 30 календарни дни от датата на издаването им.

НЗОК осигурява на пациентите с констатиран карцином на маточната шийка пълния обем диагностични и лечебни процедури в болнично заведение, сключило договор с институцията.

НЗОК заплаща и профилактичните ваксини срещу рак на маточната шийка при момичета на възраст от 10 до 13 години.

От 01.10.2024 г. ще се проведе Скринингова кампания за рак на маточната шийка през 2024 г. Националната здравноосигурителна каса ще заплаща за преглед, извършен от лекар специалист по "Акушерство и гинекология“ на жени на възраст от 20 до 29 г. вкл., независимо от здравноосигурителния им статус и жени на възраст от 40 до 49 г. вкл., независимо от здравноосигурителния им статус.

Цитологичното изследване на материала, взет от лекаря специалист, ще се извършва в медико-диагностични лаборатории, сключили договор с НЗОК за изпълнение на пакет "Обща и клинична патология“.

Виж коментарите (0)
Още новини от Национални новини:
Километрично задръстване на магистрала "Тракия"
Верижна катастрофа на АМ "Тракия", има пострадали
Катастрофа с ТИР на магистрала "Тракия"
МОСВ: Няма превишаване на показателите при полевите измервания на...
Край на късите ръкави! Идва серозно захлаждане!
Създават денонощни екипи за деца в риск към дирекциите "Социално ...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@burgas24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Burgas24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Burgas24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).