Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Бургас
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Какво трябва да знаем, посещавайки националните паркове "Рила", "Пирин" и "Централен Балкан"
Автор: Петър Дучев 12:08 / 22.08.2024Коментари (0)1281
© Фокус
В разгара на летния туристически сезон дирекциите на националните паркове отново напомнят на посетителите за необходимостта да се спазват правилата и режимите, установени с плановете за управление на всеки от трите парка и със Закона за защитените територии, съобщават от МОСВ.

Националните паркове в България - "Рила“, "Пирин“ и "Централен Балкан“, съхраняват най-ценните природни богатства на страната и образци на световното природно наследство. Те предлагат неповторими природни забележителности и огромно разнообразие от флора и фауна, които са уязвими от човешката дейност.

Какво трябва да знаете, посещавайки националните паркове?

Паленето на огън на открито в националните паркове е строго забранено. В момента страната е в усложнена обстановка, свързана с висок риск от пожари, включително на територията на Рила, Пирин и Централен Балкан. В 90% от случаите пожарите се дължат на невниманието на човека. Пожарите, причинени от човешка небрежност, водят до значително увреждане на защитената територия и е необходим дълъг период за възстановяване.

Навлизането във водните площи е забранено. Това правило важи за всички езера и реки на територията на парковете. Целта на тази забрана е да се запазят екосистемите на водните басейни и да се предотврати нарушаването на естествената среда на обитаващите ги животински видове. Освен това плуването в езерата може да бъде опасно за човешкото здраве, тъй като водата е много студена и може да предизвика хипотермия.

Забранено е движението, паркирането и престоят на моторни превозни средства, включително мотоциклети, АТВ и УТВ, без разрешително от дирекцията на парка, извън определените и обозначените за тази цел пътища. Не трябва да се използват нерегламентирани МПС за достъп в границите на националните паркове. В парковете се насърчава предимно пешеходният туризъм. Задължително е всички посетители да се придържат към обозначените туристически маршрути, за да не се увреждат природните местообитания. Това условие е също в интерес на сигурността на посетителите. Не подценявайте планината – винаги информирайте близки за маршрута си, спазвайте маркировката и указателните табели и не се отклонявайте от утвърдените пътеки. Съобразявайте се с метеорологичните условия и бъдете подготвени за внезапни промени във времето.

На територията на националните паркове е забранено брането на цветя, защото сред тях има редки и застрашени от изчезване видове. Туристите могат да събират горски плодове, гъби и лечебни растения единствено за лични нужди в количества и по правила, определени с Плана за управление. Това ограничение е от съществено значение за опазване на биоразнообразието в парковете.

Забранено е замърсяването на терените и водите с отпадъци. Пластмасови и стъклени бутилки, угарки от цигари, найлонови торбички са само част от отпадъците, които се срещат по време на разходка в планината. Тези неприятни гледки са не само естетически проблем, но и сериозна заплаха за екосистемите. Отпадъците трябва да се изнасят и изхвърлят извън територията на парковете на регламентираните за това места.

Забранено е унищожаването на скални образувания, събирането на вкаменелости и минерали.

Забранен е риболовът на територията на парк "Рила“ и парк "Пирин“ извън определените и обозначените за това места. Риболовците трябва да притежават валиден риболовен билет и да използват изкуствена стръв. На територията на парк "Централен Балкан“ риболовът е изцяло забранен.

Забранено е къмпингуването, освен на специално обозначените места, разположени близо до планинските хижи. Тези зони са ясно обозначени и предназначени за разполагане на палатки.

Ловуването и безпокойството на дивите животни е строго забранено. Забранена е включително разходката на кучета без повòд, тъй като свободното движение на домашни любимци може да предизвика безпокойство на дивите животни.

Нарушителите на режимите и нормите, валидни на територията на националните паркове, подлежат на санкции в размер от 500 до 5 000 лева за физическо лице и до 10 000 лева за юридическо лице.

Подробна информация за режимите и нормите за всеки от трите национални парка е публикувана на официалните им интернет страници, откъдето можете да се информирате и за телефоните, на които да уведомите при забелязани нарушения.



Още по темата: общо новини по темата: 977
12.09.2024 »
12.09.2024 »
11.09.2024 »
11.09.2024 »
11.09.2024 »
10.09.2024 »
предишна страница [ 1/163 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
Още новини от Национални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Септември 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2024/2025 г.
Бури и градушки 2024
Катастрофи в България
Парламентарни избори октомври 2024 г.
Световна черна хроника
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Бургас и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:
За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@burgas24.bg

За реклама:
Тарифи (виж)
Договори избори 2024

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Бургазлии във facebook
RSS за новините
Статистика: