Какво сирене ядем?

Автор: ИА Фокус
Коментари (1)
10:13 / 26.09.2024
436
Какво сирене ядем? - това се опита да установи съвместна проверка на Агенцията по храните и Сдружението “За достъпна и качествена храна". Данните, които бяха изнесени преди дни, показаха, че на пазара има сирене със 75% съдържание на вода. От бизнеса пожелаха по-строги мерки срещу фирмите, които подвеждат своите клиенти. Към момента законът не позволява оповестяването на имената на марките сирене, които влагат по-малко мляко за производството на сирене.

Действително невъзможно е да се оповестяват марките, които са некоректни към своите потребители, а и ние като потребители не знаем как да разберем. Именно за това екип на обществената телевизия реши да направи проверка, като за целта купи три различни вида сирене. Едното е от високия клас с по-висока цена. Среден клас с цена около 16 лева на килограм, и едно, което е най-евтиното в магазина - 11 лева за килограм.

Андрей Велчев, Сдружение "За достъпна и качествена храна": "Обикновеният потребител влиза в магазина и избира какво сирене да консумира. Разбира се, заради покупателната способност на българина, основният избор винаги е свързан с най-ниската цена. Разбира се, когато говорим за цени, които са на промоция, е нормално да има цени около 10-12 лева. Разбира се, трябва да ни прави впечатление и формата. Знаем, че всеки производител избира различна форма. Стандартните калъпи от едно време вече са по-голяма рядкост."

Според наредбата сиренето не трябва да съдържа повече от 52 до 54% вода. От години е ясно, че за производството на качествено сирене, трябва да има най-малко 8 литра мляко. Така, че продукт само от мляко под 10 лева е невъзможно да има, обясни още Велчев.

Виж коментарите (1)

Още по темата (358):
28.09.2024 Есента започва с по-високи цени: По-скъпо вече ни излиза олиото, брашното и сиренето
22.09.2024 Цената на кравето масло се вдига, киселото мляко поевтинява
11.09.2024 Тези продукти поскъпнаха само за седмица: Захар, фасул, олио и пъпеши 
03.09.2024 Експерти: Цените на храните могат да се покачат
02.09.2024 Кафето поскъпва
31.08.2024 Къде млечните продукти поскъпват с почти 20%?
Още новини от Национални новини:
Откриха морско създание, което може да причини заразна форма на р...
България е предупредена за неделя, за Бургас кодът е оранжев
Масово: Работодатели връчват заповеди за уволнение чрез съдебни и...
Анексите към трудовия договор, обикновено будят много въпроси в с...
Експерт: Ако искате наистина добър апартамент, то трябва да се вк...
Слави Трифонов: Може да съм селянин и чалгар, но поне не дефекира...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@burgas24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Burgas24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Burgas24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).