ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Бургас
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Как се прави зимнина по мъжки и има ли почва у нас? | ||||||
| ||||||
Така един 72-годишен жител на Северозапада бори цените в магазина с домашни консерви, които сам си прави. Продукцията е от градината, а което не достига, набавя от пазара. В мазето на Димитър Гърджалийски от село Долна Кремена има всичко за зимата. И всичко е минало през ръцете му. Рецептите наследил от майка си. "Тук има 200 компоти и 30 буркана боб, 80 буркана пресичано, сладка, чушлета. В чушлетата има червен лук, черен пипер, сол, захар, пълня ги догоре, варя ги пет минути, ето ги. Зелените домати така си ги обичам – сол и захар задължително, по една лъжица, и оцет на дъното", разказва Димитър. Мъжът е консервирал и тиквички. "И това върви с какво друго, ако не с ракия. Имам да си направя един гювеч с тиквички, зеленият боб го купувам, че нещо не ми става в градината. Всичко си имам, ето лютеница – две кила чушки червени, три сини домата, три килограма домати, слага се всичко в една голяма тава и в печката ги изпичам и после с пасатора. Не ги разбивам много, та по-гъсти да са", споделя рецептите си Димитър. Ако надникне в мазето му, всяка домакиня би му завидяла, защото той консервира дори боб. "170 грама меря, на големия буркан е 200, варя го три часа и половина, ето го, готов, за десет минути манджата е готова. Никакво изкисване, само го изплаквам и веднага го слагам в бурканите", казва Димитър Гърджалийски от село Долна Кремена. Напускаме мазето за кратко и Митко обяснява причините за този труд, присъщ предимно на дамите. "500 лева ми е пенсията сега, но какво да направя, не мога да направя повече. Тегля 500 лева да си купя хладилник, като го изплатя, тегля пак 500 лева да си купя резачка", казва той. Жена не могла да се завърти в къщата му, макар че с много си имал вземане-даване навремето. Та затова сега е и за мъж, и за жена у дома. Има роднини в София, които много му помагат, но и той се отплаща. "300 буркана заминаха за София, домати съм им смлял. Кога ще го купя това нещо. Взимам едно кило чушлета, правя си ги и ми излиза евтино", посочва Митко. Категоричен е, че бурканите със зимнина не са само женска работа. Зелето го взима от пазара и ще го слага в бидон. "Ще го слагам за кисело да преглъщам с ракийката и да имам за Нова година, като ми дойдат гостите да им направя някоя сарма, че аз съм и готвач малко", разказва Димитър. Мъжът казва, че домашното излиза не само по-евтино, но и по-вкусно. "Тази туршия царска пак съм я правил аз – карфиол, червени чушки, моркови, зеле и 24 часа в една кофа го бъркам, то си има рецепта с олио. Компоти най-различни, има от джанки, от вишни, от дюли, ягоди, всичко има тук, сладко от дюли. Няма как, трябва да се живее, иначе предадеш ли се, легнеш и край", споделя пред btV 72-годишният мъж. Не пропуска да ни покаже стоката си - четири заека, три кокошки, един петел, седем котки и три кучета - хем стока, хем другари в самотата, казва ни. Тази година само винце не си е направил, че взело да се обажда кръвното. Накрая обаче пием по чашка за негово и за ваше здраве с урок по оцеляване от Северозапада. |
Зареждане! Моля, изчакайте ...
Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
Още новини от Национални новини:
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Важна новина от "Бургасбус"
17:12 / 27.11.2024
Ето къде няма да има вода днес в Бургас
09:58 / 28.11.2024
Дами попълниха титулярния съдийски състав на Апелативен съд – Бургас
13:48 / 28.11.2024
16 дни ваканция за учениците в Бургас
15:32 / 27.11.2024
Бургас посреща Камиона на добрината на Coca-Cola на 4, 5 и 6 декември
11:44 / 28.11.2024
Катастрофа с двама пострадали на пътя Айтос – Бургас
09:25 / 27.11.2024
Преобразиха това бургаско училище
17:19 / 27.11.2024
Актуални теми
Абонамент
Анкета