Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Бургас
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Как да приготвим любимите ни български ястия, но с веган алтернативи на познатите продукти
Автор: Екип Burgas24.bg 15:30 / 24.01.2022Коментари (0)1271
©
Българската кулинария таи в себе си любов, изтънченост и усет за използване на най-точните и правилни продукти и съставки. Едва ли има домакинство по нашите земи, което да няма традиции в приготвянето на вкусни и запомнящи се ястия, доставящи толкова много наслада по време на всички онези семейни и празнични събирания. Всички знаем как нашите баби и дядовци назад през годините са събирали, записвали и опазвали строго своите кулинарни рецепти, на които днес имаме удоволствието да се наслаждаваме.

Но както поколенията ни назад са търсили най-добрия и запомнящ се вкус за своите ястия, сега пък ние имаме страхотната възможност да разполагаме с толкова много различни вкусове и вариации на традиционните продукти, с които спокойно можем да придадем един малко по-различен и отличителен привкус на всички онези класически рецепти. Именно такива идеи искаме да споделим с вас в този материал, в който ще разгледаме няколко любими на българите ястия, които обаче ще се отличат с лек веган привкус.

Класическа леща, но с кокосово мляко

Леща и кокосово мляко? Знаем, че за повечето от вас тази комбинация може да изглежда леко странна, но ви уверяваме, че тези два продукта си подхождат изключително добре. В тенджера трябва да загреем от любимата ни растителна мазнина и да добавим от редовните ни подправки, с които приготвяме своята класическа леща. След това трябва да ги разбъркваме добре, за да могат да се смесят ароматите на всички подправки. Ако имаме зимнина с доматеното пюре, отваряме един буркан и го добавяме към тенджерата, но и дори да не разполагаме с такова гурме удобство, спокойно можем да използваме доматено пюре и от магазина. Разбъркваме отново и сега идва ред на момента, в който трябва да добавим лещата и 500 ml. кокосово мляко. Ако използваме червена леща, то тя ще се свари и приготви изключително бързо, но ако искаме да се придържаме към класическата рецепта от едно време - трябва да използваме добре познатата ни кафява леща, която ще се приготви за около 30-40 мин. Добавяме една чаша вода към продуктите в тенджерата, поставяме капака и оставяме нашата веган версия на класическата леща да се сготви.

Веган продукти за всички класически рецепти

Ако искаме да открием качествени и свежи веган предложения, с които да придадем лек и различен почерк на класическите ни рецепти, спокойно можем да посетим магазините на Lidl, където всички клиенти на търговската верига могат да открият специално подбрани веган продукти, които да се впишат идеално в решението ни да приготвим класически веган ястия. За тази цел продуктите от собствената марка на компанията Vemondo предлагат богат асортимент като селекция от тофу, червена леща, различни по вид ядкови напитки, моцарела и още куп други веган предложения, които могат да намерят приложение както в приготвянето на веган ястия за нашата семейна трапеза, така и в предизвикателството, което се осъществява през целия месец януари - Veganuary.

Това е инициатива, която се провежда в месец януари от 2014 г. насам, като с всяко изминало издание желаещите да се присъединят към нея не спират да нарастват и през 2021 година кампанията достига рекордните 580 000 души. Целта ѝ е да информира и ангажира хората по темата за опазването на околната среда, на здравето и животните като им представи алтернативи, предлагайки рецепти и ценни съвети за хранене на растителна основа.

Мусака като от едно време, но с тофу

Няма как един материал за любимите ни ястия да бъде подминат и без някоя-друга рецепта за мусака. За да можем да влезем в графата на веган ястията, рецептата която искаме да ви представим съдържа в себе си не месо, а тиквички, и не кисело мляко за заливката, а тофу! Сега няма да влизаме в подробности и да ви даваме крайни идеи как да си готвите собствената си мусака, а по-скоро ще ви споделим тънкостта около приготвянето на заливката, която, както вече споменахме, при нас ще бъде от веган продукт тофу. В кухненски робот изсипваме ситно нарязаното на кубчета тофу и към него прибавяме малко червен пипер за цвят, 2 с.л. зехтин, брашно и една чаена чаша вода. Целта на този кулинарен процес е да се получи каша, която да наподобява заливката за класическата мусака. С така приготвената веган заливка от тофу се покриват зеленчуците в тавата и се пече още десетина-петнадесет минути, докато се получи златиста и апетитна коричка.

С тази последна идея за прекрасна мусака, приключва и нашият кулинарен пътеводител, с които искахме да ви покажем един по-различен и малко по-разнообразен прочит на класическите за нас рецепти. Няма да сгрешите, ако опитате някоя от изброените ни идеи в този материал за леки и разтоварващи ястия, както и да потърсите разнообразието от веган продукти в магазините на Lidl.








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
Още новини от Национални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Ноември 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Антикорупционната комисия разследва схема за рекорден заем от ББР
Издирва се жена от столичния квартал "Лагера"!
Хороскоп за деня
ТВ и шоу сезон 2024/2025 г.
Коледно-новогодишни празници 2024/2025
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Бургас и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:
За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@burgas24.bg

За реклама:
Тарифи (виж)
Договори избори 2024

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Бургазлии във facebook
RSS за новините
Статистика: