Нова рубрика "Потребителски наръчник за Коледа и Нова година" стартираха "24 часа" и Комисията за защита на потребителите. В нея експертите отговарят на въпроси как по-добре да защитим правата си и дават съвети за "противодействие" на нелоялни търговски практики. В третото издание на рубриката фокусът е върху предстоящите коледни и новогодишни празненства.
Мнозина ще изберат да посрещнат 2017 г. в хотел или заведение. Но само дни преди празниците се стигна до неприятна изненада - фалита на туроператора "Алфатур". Това поставя стотици българи пред неизвестността дали ще получат обещаните и платени туристически услуги. Дори и да не сте сред тях, е особено важно да се съобразите с препоръките на експертите от Комисията за защита на потребителите.
Само така празнуването на новата година ще се превърне в незабравимо преживяване без неприятни изненади.
1. Уверете се, че заведението е категоризирано
Преди да изберете заведението, в което да изкарате празничната вечер, се уверете, че то е категоризирано. Този съвет е еднакво валиден, независимо от това дали ще резервирате директно, или ще ползвате услугите на посредническа фирма.
Най-лесната проверка е справка в публичния регистър на официалната интернет страница на Министерството на туризма. Експертите предупреждават, че некатегоризираните заведения крият сериозни рискове както по отношение на различен тип нелоялни практики, така и на безопасността на предлаганите в тях услуги.
2. Обърнете внимание на вида и категорията на заведението
Важно е предварително да сте наясно с вида и категорията на заведението, което избирате. Това е така, тъй като въз основа на тази информация вие формирате своите представи и очаквания за обслужването, на което следва да разчитате.
Например в един бар или питейно заведение можете да получите определен набор от услуги, а в ресторант - съвсем друг. Категоризацията също е важна, защото тя е в пряка връзка с качеството на услугата.
3. Празничните куверти
Ако сте решили да закупите куверт за заведение, подробно проучете каква е крайната му цена и какви компоненти включва той. Често кувертите са за празнична вечеря и специална програма. Попитайте отделно за всеки един от елементите, които представляват най-голям интерес на вас - от менюто до изпълнителите в музикалната програма и нейната продължителност.
Необходимо е да знаете предварително дали няма допълнителни услуги, които задължително се включват в пакета, но не са калкулирани в цената му и ще трябва да ги заплатите отделно на място.
4. Внимавайте за цените и грамажите в менютата
Преди да поръчате в заведение, обърнете внимание дали в менютата са посочени ясно цените и грамажите на предлагания асортимент. Ако са предвидени някакви неясни схеми, по които се формира крайната цена, непременно се обърнете към персонала за разяснения.
В случай, че ви се струва, че опитват да ви подведат, потърсете управителя и настоявайте да бъдат представени коректно условията. Уверете се, че не нарушават правата ви по закон. При съмнения направете консултация на телефона на потребителя 0700 111 22 или подайте сигнал в Комисията за защита на потребителите.
5. Как да подадете сигнал, ако правата ви са нарушени?
От каквото и естество да е спорът, преди всичко опитайте да го решите на място със съдействието на управителя и упълномощено от него за целта лице. Това би ви спестило време и неприятни емоции. Ако казусът е по-сложен и не успеете да се споразумеете с търговеца, следващата стъпка е да сезирате контролните органи.
В случай, че проблемът е свързан с качеството на храната, компетентната институция е Българската агенция по безопасност на храните. Комисията за защита на потребителите може да окаже съдействие в случаите на некоректни практики, свързани с рекламирането на вида и категорията на обекта, обозначаването на цените и представянето на условията, при които се предоставят услугите в заведението.
Сигнали и жалби могат да бъдат подавани както на телефона на потребителя, така и чрез сайта на Комисията за защита на потребителите и във всяко от представителствата на институцията в страната. За зимния сезон ведомството открива и временни приемни в по-големите ни планински курорти - Банско, Боровец, Пампорово и Чепеларе.
Константин Райков, член на Комисията за защита на потребителите: До 30 000 лв. е глобата за алкохол менте
- Г-н Райков, предстоят празници. Много българи ще изберат да ги посрещнат извън дома, в заведения. Как ще гарантирате техните права?
- Наред с превантивния и ефективен контрол, който упражняваме целогодишно, както и с нашите информационни кампании към потребителите и търговците, през периода декември-януари ние поставяме сериозен акцент върху контрола на услугите. И по-специално на тези, свързани с множеството празници през декември, а и в следващия месец януари.
Следим офертите на ресторантьори и на различни техни посредници, които предлагат празнични програми в заведения. Обикновено те са с вечеря, със специална програма. Важно е на потребителя да бъде предоставена своевременно пълна и вярна информация за това, което им се предлага.
- Какво още ще проверявате в заведенията?
- На първо време и най-важното - да са категоризирани и услугите, които предоставят, да отговорят на притежаваната от тях категория. Да има информация за вида на обекта и тя да е известна предварително за клиентите. Това е много важен момент, който проследяваме и при офертите.
Да не се допуска например обектът да е категоризиран като питейно заведение, а да се представя като някакъв вид ресторант и да привлича клиенти с надпис от рода на Bar&Dinner.
Тук рискът е потребителите да бъдат заблудени и да очакват, че имат възможност да вечерят в заведението, а да се окаже, че в него не се предлага храна, а само алкохол. Следим и за това заведенията да разполагат с менюта за предлагания асортимент, в които ясно да са посочени цените и грамажите на ястията и напитките.
- Ще проверявате ли алкохола, който се предлага?
- Да, контролът върху качеството на спиртните напитки в заведенията също е елемент от тези проверки. Вземаме проби, за да установим дали сервираният алкохол притежава необходимите характеристики за съответния вид напитка. При подобни проверки през лятото установихме четири случая на несъответствие.
В два от тях се касаеше за разреден алкохол в заведения - джин и водка, които бяха с по-нисък градус от изисквания за съответния вид алкохолна напитка. Други две марки водка се оказаха с многократно завишени стойности по показателите "обща киселинност" и "алдехиди", което променя качеството на алкохола. Там проблемът беше при производителя. Това са нелоялни практики, които се санкционират до 30 000 лв.
- Редно ли е да се иска 100% предплащане на куверта?
- Няма забрана за 100% авансово плащане, но за потребителя трябва да е ясно безспорно колко ще плати и какво точно ще получи срещу парите си. Т.е. - каква е крайната цена на куверта и какво включва той, за да не се окаже например, че зарята в новогодишната нощ не е калкулирана в куверта, но задължително ще трябва да се заплати допълнително, защото вече е "изконсумирана".