Известен подсладител повишава риска от съсирване на кръвта

Автор: Екип Burgas24.bg
Коментари (0)
17:28 / 19.09.2024
1120
След откриването на първия подсладител - захарин, през 1879 г. учените продължават да търсят начини да пресъздадат сладкия вкус на захарта без калориите, които тя съдържа. Напоследък захарните алкохоли се превърнаха в често срещан заместител на захарта. Захарните алкохоли обикновено са също толкова сладки, колкото и естествената захар, което им позволява безпроблемно да я заменят в някои храни. Един от често използваните захарни алкохоли е еритритолът. 

Той се съдържа естествено в някои плодове и зеленчуци и се произвежда в търговската мрежа чрез ферментация на проста захар, наречена декстроза, която се съдържа в царевицата. Предишни изследвания са свързвали еритритола с повишен риск от сърдечносъдови проблеми, включително инфаркт и инсулт.

Екип от учени продължава изследванията си върху еритритола с ново проучване, публикувано в списание Arteriosclerosis, Thrombosis and Vascular Biology. В него се съобщава, че употребата на еритритол може да увеличи риска от образуване на кръвни съсиреци, които ограничават движението на кръвта и кислорода в тялото. В проучването са участвали 20 здрави доброволци – непушачи, без сърдечносъдови заболявания и без анамнеза за нарушения на кръвосъсирването.

Десет от доброволците са получили вода, смесена с 30 грама глюкоза, а другите десет – вода, смесена с 30 грама еритритол. Учените са установили, че при участниците, които са приемали еритритол, нивата му са се увеличили в кръвта им с повече от 1000 пъти. Също така след приема на еритритол участниците значително увеличили активността на тромбоцитите в кръвта си, което повишило риска от образуване на кръвни съсиреци. При хората, консумирали глюкоза, не е имало промяна.

Специалистите препоръчват на хората с повишен риск от тромбоза, като например тези със заболявания на сърцето, диабет или метаболитен синдром, да ограничат честотата и количеството на подсладените храни, които консумират. Учените съветват също да се четат внимателно етикетите, тъй като има различни наименования и видове заместители на захарта с определения за това какво представляват. "Без захар“ например не е равнозначно на "без хранителни подсладители“.

За естествено подслаждане на храни и задоволяване на апетита за сладко може да се използват мед, кленов сироп, кокосова или финикова захар, плодове или конфитюри. Стевията също е естествен подсладител, който не съдържа калории. Естествените или минимално рафинирани захари, все пак трябва да се консумират в малки количества и като част от здравословен хранителен режим, пише zdrave.to.

Виж коментарите (0)
Още новини от Национални новини:
ПП-ДБ: Бойко Борисов премиер е абсолютно неприемливо предложение
Задържаха мъжа, убил баща си и нападнал майка си
Златанов: България ще изпълнява перфектно задълженията си и след ...
Слави Трифонов: Борисов премиер, а Атанасов председател на НС - т...
Ген. Мутафчийски: Вие го заслужавате!
Бойко Борисов: Мога да направя компромис и председателят на НС да...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@burgas24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Burgas24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Burgas24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).