ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Бургас
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Изтеглиха от търговската мрежа над 8000 бутилки заместител на оцет | ||||||
| ||||||
Киселите продукти не са опасни за хората, но представената информация на етикета подвежда потребителите. Констатираните несъответствия са резултат от тематични проверки на обекти за производство и предлагане на оцет и заместителите му, които БАБХ извършва по време на сезона за приготвяне на зимнина. Извършени са общо 1259 проверки, 29 са в производствени предприятия, 95 в складове за търговия на едро и 1135 в обекти за търговия на дребно, в това число и големи търговски вериги и квартални магазини на територията на цялата страна. При една от проверките, на производител на кисел продукт е издадено предписание за преетикетиране на 4320 бутилки от 700 милилитра и 120 от 3 литра. Те са били със заблуждаваща етикетировка "Подкислител с аромат на ябълка", с картинно изображение на зелена ябълка, което е в разрез със законодателството и подвежда потребителя. Останалите спрени от реализация количества са на различни производители, а несъответствията са свързани с подвеждащо етикетиране, непосочено процентно съдържание на оцетната киселина, недопустими обозначения, картинни изображения и текстове, с които потребителите се поставят в заблуда. Инспекторите са констатирали несъответствие, при което винен оцет е етикетиран с обозначение "100 % натурален" и киселинността не е посочена с процентното количество на оцетната киселина, а е посочена в "Алк. % vol". По този начин се подвеждат потребителите, като не се посочва коректна информация за киселинността на продукта. Установено е и нарушение в етикетирането на кисел продукт, с вложен серен диоксид, с непосочени съставки и недопустима претенция за наличие на витамин С "Ябълков оцет с натурален пчелен мед и витамин С". На производителя е издадено предписание за изтегляне на количествата от търговската мрежа, за което ще бъде извършена последваща проверка за извършените действия. По време проверките инспекторите са взели 17 проби за лабораторно изпитване за наличие на синтетични оцветители, както и за установяване на киселинното съдържание на продуктите, изразено в количество оцетна киселина. Резултатите от изследванията показват, че няма отклонения. При предлаганите видове заместители на оцета (произведени с разредена оцетна киселина Е260), не са констатирани случаи на продукти с вложени неразрешени съставки и добавки в храните. Полезно за потребителя: За продукти с наименование "Винен оцет", следва да са получени изключително чрез оцетно-кисела ферментация на виното. За тези с наименования "Ябълков оцет", "Плодов оцет", да са произведени чрез бактериална ферментация на съответната плодова смес. Киселинното съдържание на винения оцет е минимум 6 % (съдържание на оцетна киселина - 60 гр./л. ). На плодовите оцети - минимум 4,5 %. Продуктите, които са произведени чрез разреждане на оцетна киселина (Е 260), са заместители на ферментиралия оцет и разрешените добавки за влагане в тях са съгласно европейското законодателство. Киселинното им съдържание се посочва чрез процента на концентрация на оцетната киселина в продукта. |
Зареждане! Моля, изчакайте ...
Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
Още новини от Национални новини:
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Млад шофьор прегази легнал на пътя бургазлия
09:16 / 25.11.2024
Изрязаха 90 % от корема й
09:02 / 25.11.2024
Драстично отслабналият Геро се оказа нежелан от телевизиите
16:05 / 24.11.2024
В Бургас е първата училищна паралелка, която изучава изкуствен интелект
09:30 / 24.11.2024
Започва ремонт на тези бургаски улици
14:10 / 25.11.2024
Важна новина за бургаските шофьори!
04:00 / 24.11.2024
Актуални теми
Абонамент
Анкета