Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Бургас
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Изчезнаха лекарства за онкоболни
Автор: Екип Burgas24.bg 09:58 / 20.05.2011Коментари (3)621
© Burgas24.bg
Снимка Архив
Раковоболните останаха без животоспасяващи лекарства. На пазара липсват 30 медикамента, алармираха експерти от Министерството на здравеопазването вчера. Фирмите производителки спряха вноса им незаконно, независимо че медикаментите са регистрирани за продажба у нас, имат разрешителни и са залегнали в реимбурсния лекарствен списък на Националната здравноосигурителна каса, по който те се отпускат без пари на болните, обясниха експертите.

Някои от изчезналите от аптеките медикаменти се заплащаха вместо от болните от министерството след спечелени от фирмите търгове и подписани договори.

Въпросните фирми обаче не са предупредили нито ведомството нито касата, че спират вноса им въпреки напомнянията на НЗОК и МЗ.

Сред липсващите препарати са и няколко вида за хора с трансплантирани органи. Ако те спрат да ги приемат, организмът им ще отхвърли присадените сърца и бъбреци.

Всеки ден прекъснато лечение може да се окаже фатален за болните, обясни пред "Монитор" Жени Адърска - председателка на Асоциацията на пациентите с онкологични заболявания. Тя обясни, че в момента няма основното лекарство, което спира развитието на карценомите на черния дроб и стопира появата на нови. Липсват и други три вида хапове за страдащите от рак на гърдата и един медикамент за особено тежка форма на рак на белия дроб.

За да не се стигне до фатален край, близките на болните просят в интернет форумите останалите хапчета на починалите вече от рак.

Другите 25 медикамента имат заместители, които не са така ефикасни, но могат да спасят положението на първо време, коментираха онколози от Националната специализирана болница по онкология.

Независимо че някои от липсващите медикаменти имат заместители, касата не може да ги набави, тъй като според Закона за лекарствените средства фирмите трябва да са заявили, че прекратяват доставките, за да влязат нови позиции в реимбурсната листа или пък МЗ да обяви обществена поръчка за нови.

Глоби от 1000 до 3000 лева ще отнесат фармацевтичните компании, ако не прекратят регистрациите на липсващите продукти до края на месеца, за да може касата и МЗ да сключат договори с други фирми за доставка на аналогични препарати, заявиха от ведомството.

Източник: в. "Монитор"









Зареждане! Моля, изчакайте ...
+1
 
 
Едва ли някакви си 1000-3000 лв са сумата от пари, която ще компенсира за хиляди човешки животи...
+3
 
 
"...Глоби от 1000 до 3000 лева ще отнесат фармацевтичните компании..." Каква сериозна и непосилна глоба за фармацевтичните компании ! Ефекта и ще е умопомрачителен.
Коментарите са на публикуващите ги. Burgas24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.
Още новини от Национални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Септември 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2024/2025 г.
Водна криза
България и Войната в Украйна
Бюджет 2024
Мигрантски натиск към България
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Бургас и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:
За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@burgas24.bg

За реклама:
Тарифи (виж)
Договори избори 2024

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Бургазлии във facebook
RSS за новините
Статистика: