Иво Маринов: Надяваме се на приходи от туризма в размер над 3 млрд. евро

Автор: Екип Burgas24.bg
Коментари (0)
09:29 / 29.05.2012
729
Имаме всички предпоставки да бъдем оптимисти за развитието на туризма през тази година и очакваме от 5 до 8% ръст на чуждестранните туристи у нас според данните от предварителните и ранните записвания. Надяваме се и приходите от сектора, реализирани по платежен баланс, да превишат миналогодишните и да надхвърлят 3 млрд. евро. Това заяви в Балчик заместник-министърът на икономиката, енергетиката и туризма Иво Маринов, който даде официален старт на сезон "Лято 2012".

Очакваният ръст на чуждестранните туристи у нас ще бъде различен на отделните пазари, като най-висок се очертава да е от Русия и Украйна - около 15-20 на сто, посочи още той. В полза на тази тенденция съществена роля изигра решението на българското правителство да признава за национални шенгенските визи на руските граждани. В най-скоро време ще заработят и нови 9 изнесени визови центъра на територията на Руската федерация, с което общият им брой ще стане 16 и ще се улесни чувствително пребиваването на руските туристи в България. През първата седмица на юни се очаква да бъде издадена 100-хилядната виза на руски гражданин от началото на 2012-а, което бележи скок от 15% спрямо данните за миналата година.

МИЕТ обръща сериозно внимание и на развитието на вътрешния туризъм, включително по проектите с европейско финансиране по ОП "Регионално развитие", подчерта заместник-министърът. Според актуални анализи на "Евробарометър" 73% от българите предпочитат да почиват в страната си.


Виж коментарите (0)
Още новини от Национални новини:
Ваксините срещу грип са налични в аптечната мрежа
Рано тази сутрин: ПТП на АМ "Тракия" между 3 автомобила
Проф. Кантарджиев: Ликвидирахме тази заплаха!
Празник е! Не трябва да се взимат съдбоносни решения
Хиляди отдадоха последна почит към капитан Венцислав Дункин
Адвокати от цялата страна готвят протести, недоволни са от ветото...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@burgas24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Burgas24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Burgas24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).