Иван Такев: При дефанзивните акции рискът е по-малък

Автор: Екип Burgas24.bg
Коментари (0)
11:58 / 06.12.2023
803
Дефанзивните акции са акциите на тези компании, които се представят сравнително консервативно, но са доста по-устойчиви в периоди на волатилност, когато икономическата обстановка е неясна и когато пазарите като цяло тръгнат надолу. Това каза в предаването "Човекът на фокус“ на Радио "Фокус“ финансистът Иван Такев от Аlaric Securities. "Дефанзивни са просто защото предоставят защита на притежателите си в малко по-неустойчиви времена. Определяне сектори могат да бъдат класифицирани като по-дефанзивни, например това са компаниите, произвеждащи стоки от първа необходимост.“

Иван Такев даде примери за такъв тип компании с дефанзивни акции, в чието число влизат хранителната промишленост, компаниите от здравния сектор, компании, които предоставят обществени услуги, например акциите на компаниите, свързани с енергиен сектор, с доставка на газ, вода и електричество, т.нар. "ютилитис“.  

Финансистът обърна внимание на това, че по време на бичи пазари, на икономически възход, акциите на тези дефанзивни компании не се представят толкова по-добре. "Те като цяло изостават от пазара. Тогава други сектори са доста по-интересни и имат доста по-агресивно представяне. Но пък когато нещата се обърнат и когато очакваме рецесия под една или друга форма, каквито очаквания съществуват и в момента, тогава акциите от тези сектори като цяло се представят по-добре. Дори и пазарът да тръгне наистина надолу, тези акции ще тръгнат доста по-бавно натам,“ добави Иван Такев.

По думите му предимствата при този тип акции е, че рискът е по нисък, има по-малка волатилност, дивидентната доходност също е сравнително добра, "тъй като това са установени бизнеси, които генерират стабилни печалби независимо от конкретния икономически цикъл  и успяват да възнаградят акционерите си за държането на тези акции посредством дивиденти,“ разказа още той.

"Ако търсим изграждането на някакъв балансиран портфейл, в който има акции и облигации, по-скоро в настоящия момент са добра инвестиция дефанзивните акции, които не са толкова податливи на пазарните движения и при евентуално низходящи трендове биха загубили по-малко, съответно пък дават и сравнително добри дивидентни доходности, т.е. текущ доход, подобен на лихвите, които бих получавали от държавни цени книжа. Има няколко варианта да се инвестира в дефанзивни акции. Първият вариант е естествено е да купим директно акции от компании от хранително вкусовете индустрия със сравнително добре утвърдена дивидентна политика и ценова с стабилност. Другият вариант е да купим ETF върху дареният сектор, например секторите със стоки от първа необходимост за бита, тогава ще получим диверсифицирана експозиция към целият сектор и се предполага, че даже волатилността ще бъде още по-малка. Друг вид възможна инвестиция е ETF борсово търгувани фондове, които предоставят експозиция към пазара на държавни ценни книжа. Има и специални видове ETF, които биват конструирани по този начин, че да включват акции от различни сектори, но които са характеризират с ниска волатилност. Това са така наречените "стратегически индекси“, методологията на който предполага, че вътре ще влязат компании, които не са толкова податливи на цикличните движения на пазара и не го отразяват в такава степен,“ обясни още Иван Такев.

Виж коментарите (0)
Още новини от Национални новини:
Важно съобщение от родна банка: Решихме да дадем нов живот на кар...
"Селската супер кола" от Родопите раздели мрежата
Полковник посочи смущаващ факт покрай трагедията със загиналите к...
Докараха със "Спартан" тежко болно дете от Германия
Бойко Борисов: Изпускаме златно време!
Ето кога ще е поклонението пред Николай Волев


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@burgas24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Burgas24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Burgas24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).