Ивайло Калфин за скандала със Северна Македония: Това е измислен проблем

Автор: Екип Burgas24.bg
Коментари (0)
10:42 / 17.09.2024
547
"Нямаше нужда да се прави такъв проблем от това посещение и факта, че нямаше знаме на Северна Македония. Строго протоколно няма такова изискване и затова македонското искане няма основание. Няма провокация. Няма за какво да се извиним. Те продължават да използват една риторика, която е малко по-силна от нормалното говорене. Според мен не трябва да им обръщаме внимание. Това е измислен проблем". Това заяви в ефира на bTV бившият вицепремиер и министър на външните работи Ивайло Калфин.

"Все пак, когато се посещава официална институция, би могъл протоколът на президентската администрация да сложи македонското знаме. Но това, че няма не е някакво нарушение на правилата. Добрият домакин би могъл да го направи, но съвсем не е задължително", допълни той. 

Заради липсващото македонско знаме на срещата между Румен Радев и Гордана Силяновска - Давкова властите в Скопие заявиха, че ще връчат протестна нота на българския посланик.

По информация на bTV в понеделник вечерта посланикът на България в Северна Македония Желязко Радуков е отказал да получи протестната нота.

По думите на Ивайло Калфин отказът от получаване на протестна нота е прецедент и според него е съгласуван с външното ни министерство и дори на по-високо ниво.

"В крайна сметка нота е изявление на една държава по отношение на друга. Не можем да спрем РСМ да прави каквото и да било изявление, така че отказът да получим нота не значи, че не съществува такава реакция", обясни той.

По думите му отношенията между новите власти в Скопие и България тръгват доста остро.

"Фактът, че има напрежение и че по този начин започват новите скопски власти не е добър знак. Има нова комисия, нова програма, разширяването ще бъде важна тема, но в крайна сметка тези неща не стават насила. Президентката и правителството на РСМ започнаха доста остро към България, ако някой търси да им отговорим с такива жестове – не е най-добрият начин. Имаме достатъчно добри аргументи, подписан договор и имаме много добра позиция“, посочи Калфин.

Виж коментарите (0)

Още по темата (83):
19.09.2024 Трифонов: Македония е част от моето сърце като българин!
19.09.2024 Станислав Балабанов: Политиците в РСМ няма да видят ЕС с това поведение
19.09.2024 Лена Бориславова: Недопустим е езикът, който използват от РСМ
19.09.2024 Костадинов: Ръководството на РСМ показа, че има комплекс към България
19.09.2024 Борисов за казуса с РСМ: Постъпиха подло, има само едно извинение - оставка на този министър
18.09.2024 Слави Трифонов не се сдържа: Мога да бъда много груб, даже може да съм голяма гад!
Още новини от Национални новини:
Ето го мъжа, пребил човек заради паркомясто в София
Известен подсладител повишава риска от съсирване на кръвта
Асен Василев: Славчев остава шеф на Комисията за противодействие ...
Оставиха в ареста молдовеца, задържан за трафик на мигранти
Трифонов: Македония е част от моето сърце като българин!
Донко Узунов е новият изпълнителен директор на ДКК


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@burgas24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Burgas24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Burgas24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).