Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Бургас
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Искат защитни регулации за размера на наемите на жилища
©
Да се въведат защитни регулации за размера на наемите и контрол върху пазара на наеми, защита на наемателите от експлоатация и злоупотреби, прекратяване на изгонванията без вина и защита на уязвимите семейства и замразяване/налагане на възбрани за увеличаването на наемите, настояват синдикати. Според тях Европа е изправена пред жилищна криза. Твърде много европейски граждани се борят да си намерят адекватно, прилично и достъпно място за настаняване.

Цените и наемите на жилищата нарастват с по-бързи темпове от заплатите и доходите, те засягат непропорционално средствата, с които разполагат работещите, пенсионерите и техните семейства. Качеството на жилищното настаняване твърде често е неадекватно, в много случаи то уврежда живота и здравето на обитаващите. Такъв пример са нехуманните условия, в които са поставени хиляди земеделски работници, живеещи нелегално в места без течаща вода и електричество, се казва в Резолюция на Изпълнителния комитет на Европейската конфедерация на профсъюзите, цитирана от КТ "Подкрепа".

В същото време, жилищният сектор реализира главоломни печалби, чрез спекулации, в полза на богатите собственици и на инвестиционните фондове. Така малцина получават все по-големи печалби от жилищния пазар, докато много хора се борят да намерят подходящо настаняване и да свържат двата края.

Председателят на Европейската Комисия Урсула фон дер Лайен постави в своите политически приоритети за мандата 2024-2029 силен фокус върху жилищното строителство, включително пое ангажимент за разработване на "първия по рода си Европейски план за достъпно жилище“. Този план и компетенциите на съответния комисар не следва да пречат, а по-скоро да подкрепят националните жилищни политики и тяхното финансиране, както и националните системи за управление на собствеността.

Правото на адекватно, достойно и достъпно жилище е гарантирано чрез основополагащите законодателни норми на ЕС, Европа и в международните правни инструменти. Подходът на ЕС следва да се основава на това право. Следователно, предстоящото приемане на Плана за действие по Европейския стълб за социалните права  трябва да включва амбициозни действия за гарантиране на това право, посочват от профсъюзите.

Според тях мантрата "частното преди публичното“, процесите на приватизация и дерегулация, финансирането и спекулациите оказаха своите катастрофални последици върху жилищния сектор. Сега трябва да се направи истинска промяна в посоката. В този смисъл ЕКП подчертава, че политиките на строги икономии са несъвместими с инвестиционните усилия, необходими за осигуряване на пълно зачитане на право на адекватно, достойно и достъпно жилище в цяла Европа.

ЕКП призовава европейските институции да включат пълноценно социалните партньори в разработването на жилищната политика и в останалите инициативи на ЕС, пише Pariteni.bg. Те настояват за мерки, с които строителството на жилища да стане достъпно, с  ограничена печалба, а обществените и социалните жилища да бъдат голям процент от новото строителство. Освен това от профсъюзите предлагат инвестициите в жилища с нестопански характер, в социални и общински жилища, трябва да бъдат увеличени чрез подходящи инвестиционни инструменти, чрез гъвкавост при прилагане на икономическото управление, с повече правила при ползването, чрез подкрепа изграждането на жилищни кооперации. Всички инвестиции в строителството следва да гарантират достъпни и подходящи жилища.

Всяко обществено финансиране, включително държавните помощ за жилищни проекти (както и подкрепа от ЕИБ), следва да бъде обвързано със социални условия. Да бъде разширен капацитетът на местните власти относно правомощията по жилищното настаняване и относно регулирането на местния пазар (например чрез засилване на правото на първи отказ). Да бъдат заделяни повече средства за облагородяване, включително чрез поддържане прогресивно пространствено планиране и “съживяване“ на съществуващи имоти.

Те искат и да се предприемат мерки за облагородяване на т.н.“ бедняшки квартали“ в Европа и гарантиране, че хората, пребиваващи в тези неофициални селища, ще имат достъп до прилично настаняване с гарантирани минимални стандарти за качество.

От ЕКП настояват да се забрани прекъсването при неплатени сметки, осигуряване на помощи за най-уязвимите домакинства; гарантиране, че разходите за енергийна ефективност, ремонтите и усилията за декарбонизация няма да бъдат прехвърлени върху наемателите или, че ще бъдат ползвани да избягване на  данъчно облагане;

Те призовава Европейската комисия да гарантира, че предстоящото преразглеждане на правилата за държавни помощи ще гарантира по-силна подкрепа и инвестиции в социално достъпни /с ограничени печалба /жилища, включително чрез премахване на рестриктивната дефиниция на социалното жилище и ограничаването му до целева група. EКП подчертава, че жилищните политики трябва да отговарят на нуждите на всички поколения, включително на младите, на възрастните хора, както и на нуждите на всички полове.








Зареждане! Моля, изчакайте ...
Aнонимен
преди 2 ч. и 39 мин.
+2
 
 
3 чувала протекъл битов боклук в кухнята,навсякъде мръсни чиний,пералнята със стотинки ръждясали ,виждат се в барабана,не е почиствано от 1г.такива защити срещу наематели кога?
Коментарите са на публикуващите ги. Burgas24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.
Още новини от Национални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Септември 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2024/2025 г.
Поскъпване на хранителните продукти
Световна черна хроника
Катастрофи в България
Акция на ДАНС и КПКОНПИ, обискираха дома и офиса на шефа на Митниците
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Бургас и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:
За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@burgas24.bg

За реклама:
Тарифи (виж)
Договори избори 2024

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Бургазлии във facebook
RSS за новините
Статистика: