"Всеки българин над 30 години си спомня бозата от миналото, която придобиваше онзи кисел вкус на втория или третия ден. Това се дължи на захарта, която се съдържаше в нея. Днес ние държим една бутилка боза в офиса вече три години, а тя буквално не е мръднала", разказа Николов.
От Министерството на земеделието и храните заявиха, че засега е приоритет изготвянето на Български държавен стандарт за хляба, млечните и месните продукти. На този етап не е обсъждан стандарт за други продукти.
Асоциацията предлага да бъде въведен БДС и за сладоледа. Според Николов повечето сладоледи на пазара не се правят от истинско мляко, захар и есенции, а от сухо мляко и растителна мазнина. Той изтъкна, че пълните с хидрогенерирани мазнини сладоледи могат да окажат негативно влияние върху сърцето. Заради възможните ефекти върху здравето продукти с такива мазнини са забранени в САЩ и Дания.
Източник: в. "Новинар"