Йордан Цонев: Ние сме втори и ще подкрепим мандата на ГЕРБ-СДС, ще положим всички усилия да има правителство

Автор: Самуил Иванов
Коментари (0)
14:08 / 03.07.2024
1416
Ние сме втори и ще подкрепим мандата на първия. Ще вземем нашия мандат и ще положим всички усилия да има правителство България. Ще изчакаме президента да даде неговия мандат и там ще положим всички усилия България да има редовно управление, но ще подчертая още нещо - управление, което е около ценностите, които изповядва свободния западен свят, към който България непременно принадлежи. Това заяви заместник-председателят на ДПС Йордан Цонев по време на дебатите за съставяне на редовно правителство, предаде репортер на "Фокус"

"Действията на нашата парламентарна група почиват на политическа логика и на това, което чухме от избирателите и изводите, които направихме от тези избори. Първият извод за нас беше, че хората са свалили до критичен минимум доверието в политическите партии, политическия процес, а оттам и в държавните институции. 

Вторият извод е, че всички хора искат да се стабилизира политическия процес и да бъде избрано редовно правителство. Да има стабилно мнозинство зад него в Народното събрание, защото само по себе си правителството не е самоцел. Мнозинството е това, което осигурява стабилизация на политическия процес и реализация на целите", каза той. 

Цонев каза, че ДПС ще подкрепи първия мандат на ГЕРБ-СДС, защото уважават вота на българските избиратели и продължи: 

"Какъв е изходът, ако не съставим правителство? Още повече ще спадне участието на българските граждани и този цикъл на спад на доверието и нескончаеми избори не може да бъде решен по друг начин, защото конституционната уредба на българската държавност е предпоставила държавоопределящия орган да е Народното събрание". 

Той обясни, че дори избирателната активност да спадне до критично ниски нива, няма как да бъде сложен край на политическата криза, освен ако не се излъчи правителство: "Дори да спадне избирателната активност до 5%, няма друго решение на кризата, ако следваме Конституцията, а ние се намираме в семейството на демократичните държави и следваме конституционния ред, няма друг начин да бъде прекъсната тази криза, освен някой в това Народно събрание да се договори, да състави мнозинство и да излъчи кабинет". 

Той предупреди, че отговорността е на всички политически сили, а не само на мандатоносителите.

Виж коментарите (0)

Още по темата (627):
04.10.2024 Тошко Йорданов за отбранителната ни способност: В момента да ходим да палим свещи
30.09.2024 Служебната власт заминава за ГКПП "Калотина"
26.09.2024 Депутатите останаха на тъмно и запяха националния химн
26.09.2024 "Възраждане" и ИТН окупираха трибуната на Народното събрание
26.09.2024 Депутатите съкратиха програмата си, но решават за декларацията за Северна Македония
26.09.2024 Депутатите не забраниха операциите за смяна на пола при децата, но се обиждаха от парламентарната трибуна
Още новини от Национални новини:
Кеворк Кеворкян: Нуждаете ли се от прошката на Костов? 
МВР с първа информация за "българските полицаи, простреляли румън...
Проверяват за злоупотреби още един театър
Брендо се лекува в елитна клиника извън затвора
Лоши прогнози за цените на горивата
МВнР: Не пътувайте до тази държава


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@burgas24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Burgas24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Burgas24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).