ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Бургас
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Йоана Георгиева: Под много елхи ще стои черният чесън като подарък | ||||||
| ||||||
Тайната на долнораковския чесън според нейния син Владимир Георгиев се крие в черноземните почви и ниската надморска височина на селото. "Това е един много стар поминък. Така са се препитавали хората тук и е останало във времето. Предполагам, че една от причините е почвата Чернозем. Специфичното при нея, е че тя е влагозадържаща. Нашето село е с по – малка надморска височина. Има стари поверия, че тук някога е имало езеро и вероятно това е причината при нас водата да се появява на около 3м. под земята.", обясни той. Това също е една от причините чесъна да бъде толкова качествен, защото нашата вода тук е минерална, а минералната вода, богата на варовик, убива лютивината на чесъна. Това са двете най - значими причини, поради които чесънът в Долни Раковец е с такива добри показатели и толкова вкусен, стана ясно от думите на Владимир. Отглеждането на долнораковски, и по - специално черен чесън, събира семейството му обратно в България, обединени от идеята да бъдат иновативни и да отглеждат продукт, който е непознат у нас. "Всичко тръгна от черния чесън. Попаднахме на него в Испания, тъй като родителите ни работеха там. Стана ми любопитно за него", казва Владимир. "Искахме да имаме нещо свое, да развиваме наш бизнес, наясно сме, че това е нещо много трудно, особено в България, но пък сме работливи и твърдоглави и се справяме за момента. Това реално е причината да се занимаваме с чесън. В последствие, това че Долни Раковец е столицата в България на чесъна беше едно допълнение на благодат, която ние получихме. Така започна всичко. Опитвах се да им презентирам моята идея за черния чесън, тъй като е нещо супер непознато, особено в България, въпреки че започнаха да се прокрадват страници с информация, хората започват да го научават, защото черния чесън всъщност е обикновен чесън, който ферментира", разказа той. "Не знаехме дали нашият чесън ще стане черен чесън, но опитахме с малко по – стара технология, изисква повече ресурси и време, но пък се получи нещо много добро и много качествено, така че сме в процес на разработка на това нещо" , каза още Владимир. Той обясни, че чесънът е на по - висока цена от този, който познава българския потребител, но по думите му количеството, което човек е добре да изяжда на ден, е не повече от половин до една глава, тъй като и много полезното, в много големи количества не е полезно. По негови думи истината е, че черният чесън е десет пъти по – полезен от обикновения и това е нещо доказано. Чесънът е известен антибиотик, а черния чесън е известен пробиотик, поясни Владимир Георгиев. "Определено цената и качеството са добре балансирани", категоричен е младият производител. "За съжаление държавата явно няма интерес да води политика и да подкрепя малките земеделци. В България не се сее само пшеница. Има и други неща, за които трябва да се съсредоточат средства. Помощта при нас е минимална. Затова хората не се захващат. Както казват големите земеделци : Там където играе мотика, аз не играя. (...) Хубаво е, че има и млади хора като него, които не се отказват. Не ги плаши работата.", заключи майката на младия земеделец Владимир. |
Още по темата: | общо новини по темата: 259 | ||||||||||||
| |||||||||||||
предишна страница [ 1/44 ] следващата страница |
Зареждане! Моля, изчакайте ...
Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
Още новини от Национални новини:
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Млад шофьор прегази легнал на пътя бургазлия
09:16 / 25.11.2024
Изрязаха 90 % от корема й
09:02 / 25.11.2024
Започва ремонт на тези бургаски улици
14:10 / 25.11.2024
Връхлита ни силна магнитна буря
08:39 / 25.11.2024
Ужасен инцидент с тротинетка в Бургас
09:23 / 26.11.2024
Криминален тип задигна кутия с дарения в Бургас
09:24 / 25.11.2024
Актуални теми
Абонамент
Анкета