Йоан е българин, живее в Швеция, но не може да учи в България

Автор: Екип Burgas24.bg
Коментари (0)
09:20 / 11.08.2023
551
Йоан е български гражданин, живее в Швеция и иска да учи в България, обаче няма право. Въпреки, че е кандидатствал у нас и успеха му позволява да бъде приет, той няма възможност да учи у нас. 

Йоан Попоски е внук на българин от Северна Македония, който е бил преследван в миналото, заради своето самосъзнание. За семейства и потомци, като неговото, които живеят извън България, през 1993 г. у нас е прието постановление на МС, което дава възможност на чужди граждани с български произход да станат студенти в български университет. Но по една по-различна процедура.

"Ние преди да подадем документи проверихме, дали според закона за висшето образование Йоан отговаря на изискванията спрямо българите в чужбина. И проверихме изискванията спрямо 103-то постановление от 1993 г.", каза Паун Трайче Попоски, бащата на Йоан.

От Изпълнителната агенция за българите в чужбина са отказали в последния ден с обяснението: "Той е роден български гражданин от майка българка, но няма български произход - което е абсурдно. За да има български произход от Агенцията твърдят, че трябва да е роден извън България или да бъде с придобито гражданство", посочи бащата.

"Заедно подадохме заявлението за кандидатстване, след като проверихме, че той има право по това постановление за българи в чужбина. Съответно бяхме допуснати да направим регистрацията и до изпитите. Той кандидатства за специалност "Медицина", разказа Боряна Попоски, майката на Йоан пред NOVA. 

Райна Манджукова от Изпълнителната агенция за българите в чужбина твърди, че никой не е оспорвал българския произход на Йоан, нито на родителите му. Най-големият проблем в случая е че той изобщо е бил допуснат до изпити, въпреки че Агенцията не е потвърдила. Това най-вероятно е грешка на МОН, според Манджукова. 

Българското законодателство ограничава студентите в тази ситуация. И според Райна Манджукова, трябва да се промени това постановление, за да могат младежите да учат в българските университети.

Виж коментарите (0)
Още новини от Национални новини:
Важно съобщение от родна банка: Решихме да дадем нов живот на кар...
"Селската супер кола" от Родопите раздели мрежата
Полковник посочи смущаващ факт покрай трагедията със загиналите к...
Докараха със "Спартан" тежко болно дете от Германия
Бойко Борисов: Изпускаме златно време!
Ето кога ще е поклонението пред Николай Волев


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@burgas24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Burgas24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Burgas24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).