Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Бургас
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Инвестиционен консултант: Все повече българи инвестират самостоятелно на БФБ
Автор: Живко Кръстев 12:49 / 24.06.2024Коментари (0)1222
©
Продължаваме да виждаме растеж на българския пазар. Изпращаме едно от най-добрите шестмесечия. Основните компании, регистрирани на Българската фондова борса, поскъпнаха дори с двуцифрени ръстове от началото на годината. Това каза инвестиционният консултант от "ЕЛАНА Трейдинг" Димитър Георгиев в предаването "Човекът на фокус" на Радио "Фокус".

Все повече българи по думите му инвестират самостоятелно на БФБ. "Виждаме една много трайна тенденция на насочване на средства, които досега са били държани в банка при нулева лихва. Виждаме и хора, които продават имоти или не купуват имоти, за да инвестират на нашия пазар“, отбеляза Георгиев.,

Възходът на акциите на БФБ се дължи на ръста на SOFIX – основният индекс, който включва 15-те най-големи компании на борсата, с 11% от началото на тази година. Отделни акции имат ръст между 40 и 50%, обясни той. "Сред тях мога да отлича "Първа инвестиционна банка“ с ръст от 50% за половин година, "Бианор Холдинг“ – 48%, "Шелли Груп“ – 46% само през тази година, "Сирма Груп Холдинг“ – 37%, "Смарт Органик“ – 20%. Аз бих отличил акциите и на БФБ с ръст от 23%.

Самата тя се търгува и човек може да инвестира в нея. Това са горещите акции на пазара, които растат, защото имат успешен бизнес, защото се управляват много адекватно, защото всички те изнасят навън и продават под една или друга форма продукцията си. Работят на глобалните и на европейския пазар преди всичко“, обясни Димитър Георгиев.

Въпреки поскъпването, българският пазар обаче остава подценен, поради много причини, допълни експертът. "Все още нашите акции са доста евтини, в сравнение с американските и европейските. Българският пазар е много подценен, но с отлични възможности. Очакваме този интерес да продължи и БФБ да бъде място, от което всеки обикновен гражданин да може лесно и без данъци да реализира доходност върху спестяванията си. Виждаме дори чужди инвеститори да идват към нашия пазар, защото знаят, че след влизането ни в еврозоната и след премахването на лева, който в очите на чуждите инвеститори е някакъв вид препятствие, и то сериозно, за да инвестират у нас, се очаква да има по-сериозен интерес и от чужбина, т.е. акциите да поскъпнат още повече“, обясни Димитър Георгиев.

Предимството на Българската фондова борса е, че когато се инвестира в акции, след това не са необходими допълнителни усилия и инвестиране на време. "Не трябва да плащаш данъци, да попълваш данъчна декларация, да си проверяваш имота. Хубавото на инвестициите е, че те не изискват много време. Изискват едно първоначално усилие от 15 до 30 минути за това да си откриеш сметка – било в офис на инвестиционен посредник, било дистанционно, след което да захраниш средства по сметката си и да реализираш своите инвестиции“, обясни инвестиционният консултант.

За хората без опит в инвестициите Димитър Георгиев препоръча консултиране с експерт в областта. "Ако нямаме никакъв опит и познания за пазарите, тогава по-добрият вариант е да поверим парите си на професионалист. Има професионални фонд мениджъри – управляващи дружества, които също са лицензирани и много силно регулирани от Комисията за финансов надзор. Тяхната работа е да управляват парите на хората, които нямат опит. Хората, които придобият повече увереност или имат идея в какво искат да инвестират, могат директно да го направят през инвестиционен посредник и самостоятелно да закупят акции на компании, в които вярват. Всичко се случва много бързо, много лесно, при минимални транзакционни разходи. Има различни възможности за инвестиция. Те са много достъпни и лесни и дават възможност на българските граждани да се възползват“, увери инвестиционният консултант.

Няма минимални суми за инвестиция. "Имаме клиенти с няколкостотин лева, които инвестират и които са доволни от своите инвестиции. Ние винаги подкрепяме всичките си клиенти“, допълни Георгиев.

Инвестициите обаче не са безрискови, предупреди той.

Много сериозен интерес от страна на инвеститорите с малко по-големи възможности се наблюдава и към инвестиции в облигации, отбеляза Георгиев. "Критичният праг за инвестиция в облигации е около 10 000 евро. Говоря за държавни ценни книжа на страни най-вече от Европейския съюз, но не само. Има много голям интерес да се инвестира в държавен дълг на Румъния, защото той е най-атрактивен като доходност. Между 4,5 и 5% е доходността по петгодишните румънски книжа“, поясни инвестиционният консултант.

Може да се направи портфейл между акции и облигации. Обикновено златното сечение е 60:40% в полза на облигациите, обясни Георгиев.

По думите му ВЕАМ пазарът се доказва като много успешен проект на БФБ. На него се търгуват по-малки компании при по-ниска регулация. "Вече имаме около 15 компании на този пазар. Доходността от тях средно е положителна до момента. Част от тези компании започнаха като стартъпи, други бяха по-устойчиви бизнеси, но определено той е интересен и се развива. През тази година видяхме преминаване от ВЕАМ пазара на  по-големия пазар – това се случи при "Смарт Органик“. ВЕАМ пазарът е един добър трамплин за успешни български бизнеси да се листнат. Пазарът ще приветства всеки бизнес, който има потенциал за растеж, който има устойчива бизнес стратегия“, каза още Димитър Георгиев.








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
Още новини от Национални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Септември 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2024/2025 г.
Лято 2024
Сътресения в БСП и избор на нов председател
Парламентарни избори октомври 2024 г.
Пожари 2024
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Бургас и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:
За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@burgas24.bg

За реклама:
Тарифи (виж)
Договори избори 2024

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Бургазлии във facebook
RSS за новините
Статистика: