Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Бургас
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Инвестиции за 200 млн. долара ще направи Катар в България за една година
Автор: Екип Burgas24.bg 13:46 / 18.05.2012Коментари (0)634
© Burgas24.bg
Осем двустранни споразумения между България и Катар бяха подписани вчера. Те са в областта на земеделието, здравеопазването, културата и инвестициите. Като доказателство за сериозните си намерения Катар влага 200 млн. долара в Българската народна банка. Средствата са гаранция за инвестициите, които Доха ще направи в рамките на една година.

Договореностите бяха постигнати в първия ден от официалното посещение на министър-председателя на Катар шейх Хамад бин Джасим бин Джабр ал-Тани и само месец и половина след срещата на дваматаправителствени ръководители в Доха, която беше определена като изключително успешна. 

"Вашият премиер е човек, който знае какво иска. Не ни остави на мира. Но точно това ми харесва", каза на пресконференция след разговорите премиерът на Катар. Той подчерта, че именно оперативността и яснотата, с които са набелязани сферите на сътрудничество, са накарали правителството на Катар да изпрати свои специалисти за определяне на основните проекти за реализация.

Министър-председателят Борисов съобщи, че българските фирми вече са започнали да подписват договори и реално да изнасят продукция. Разработен е и график между двете страни за практическа реализация на постигнатите договорености.

"Ще се опитам да убедя всички в Катар, че има една държава - България, в която ще могат да инвестират. Надявам се да дадем тласък на развитието на нашите взаимоотношения. Ние сериозно желаем това", заяви шейх Хамад бин Джасим бин Джабр ал-Тани.

Проектите, за реализацията на които двете делегации разговаряха вчера, бяха скоростният път Русе-Свиленград, софийското метро, летището в Балчик, кетърингът и обслужването на "Катар Еъруейз" и други. Обсъдени са и предложения за изграждане на смесени предприятия в областта на животновъдството, здравеопазването, туризма.

"Бихме искали да докажем, че имате дългосрочни партньори, на които можете да се опрете. Ние усетихме сериозността и отговорността във Вашата работа", обърна се шейх Хамад бин Джасим бин Джабр ал-Тани към премиера Борисов.

Двамата посочиха, че на днешната среща с премиера на Турция Тайип Ердоган ще обсъждат възможността за реализация на съвместни проекти. Като подчерта ролята на етническата толерантност, министър-председателят Бойко Борисов посочи, че в условията на финансово-икономическата криза, завладяла света, бизнесът трябва да работи. "Трябва да текат потоци от товари, които да носят приходи в хазните на всяка една държава. Тогава ще се увеличат и пенсиите, и заплатите", подчерта българският премиер.

Министър-председателите на България и Катар осъдиха случващото се в Сирия. Те подчертаха, че първото условие, за да се намери решение на кризата, е да се спре избиването на хора. "Изходът е сирийското правителство да се вслуша в гласа на мъдростта. Трябва да се стигне до такъв изход, който ще бъде приемлив от страна на сирийския народ", подчерта министър-председателят на Катар.








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
Още новини от Национални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Септември 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Софка заминава
16:40 / 21.09.2024
Актуални теми
България и Войната в Украйна
Катастрофи в България
Хороскоп за деня
Катастрофа с военнотранспортен самолет край авиобаза Граф Игнатиево
50-ото Народно събрание
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Бургас и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:
За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@burgas24.bg

За реклама:
Тарифи (виж)
Договори избори 2024

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Бургазлии във facebook
RSS за новините
Статистика: