Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Бургас
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Интересени тенденции в бизнеса с имоти
Автор: Екип Burgas24.bg 12:07 / 19.12.2023Коментари (1)1993
© Burgas24.bg
Кредитният експерт Тихомир Тошев говори за това дали има смисъл от инвестиция в недвижим имот и каква е доходността, която тя би ни осигурила. Пред вестник "Телеграф" той даде и съвети на хората, които се готвят да вземат ипотечен кредит.

"Има смисъл от сделка за покупка на имот, ако тя е преценена добре. За съжаление смятам, че тази година не всеки, който е купил инвестиционен имот, е направил добра преценка. Не трябва да забравяме, че сега се купува във висок ценови пазар, тоест цените са доста високи и ако човек разчита, че ще продаде след една година това жилище с печалба, това му очакване може да не се сбъдне."

"При инвестицията в имот трябва да се преценят няколко важни неща. Дали този имот, който ще купуваме, ще можем да го отдадем под наем и той да носи доход, който да ни позволи не само да си върнем инвестицията, но и да спечелим от нея. И второто нещо е каква е перспективата цената на този имот да нарасне в следващите години и той да бъде продаден за по-висока сума. Има възможности, дори и при тези високи цени, да се направи добра инвестиция в имот. Примерно покупката на зелено."

"Наемите също нараснаха, така че при една добра преценка, да, имотът може да е добра инвестиция и да ни донесе хубава доходност. Но ако не направим добра преценка, може да си купим имот на много висока цена в момента, да не успеем да го отдадем на добър наем или изобщо да го отдадем под наем и така да се окаже, че не сме направили добра инвестиция и не сме успели да съхраним парите си."

"По отношение на ипотечните кредити сделките продължават да изглеждат доста добри и изгодни заради ниските лихви. Но пазарът е все още предпоставка, че лихвите ще нарастват в следващата година, година и половина. Така че аз първо бих искал да посъветвам хората да преценят тази своя покупка, това задлъжняване и през тази перспектива – че лихвата би се покачила".

"Ако те теглят в момента на 2,5%, аз бих ги накарал да погледнат каква би била вноската, ако лихвата отиде на 4% и дали промяната на вноската ще им позволява да обслужват кредита без проблем. Ако това е така, могат да са спокойни".

"Моите очаквания са, че лихвите няма да отидат до такива нива. Но е хубаво хората да предвидят, ако все пак това се случи, новата вноска да е поносима. Иначе златното правило си остава, когато всичките разходи по кредита са не повече от 30% от дохода. Това се смята, че е нискорисково и можем да задлъжнеем с голяма сума за такъв дълъг период – 25-30 години са най-често сроковете, които избират българските кредитополучатели. Естествено, добре е да проучим и преценим какъв имот да купим, в кой квартал".

"Когато го купуваме за живеене, тогава трябва да сме най-претенциозни, защото от този избор зависи стандартът ни на живот в следващите години. В кой квартал, каква да е квадратурата, кой да е строителят, качествено ли строи – всичко това трябва да се вземе под внимание."

"Тази година виждаме връщане на интереса към покупка на жилища в строеж и ново строителство. Но той идва и от това, че предлагането на готови жилища е много малко и недостаъчно. Другата причина да се връща интересът към покупка на жилища на зелено е, че цената е по-добра от цената на готово жилище.

Купуват се и по-големи имоти. Това, пак казвам, е една от причините да се коментира такъв ръст на обема кредити, защото хората, които са на пазара в момента, са с добри възможности, искат да живеят в по-голямо жилище, с повече стаи, в хубав квартал. А това са и по-скъпите жилища в големите градове".








Зареждане! Моля, изчакайте ...
0
 
 
Моите.....???? ...твоите.....очаквания .....ХАХАХАХА.....а на рокфелер ОЧАКВАНИЯТА следиш ли ги.....и моите очаквания вече 35 години бяха ,че България щеше да е дубай.....ама на,стана тъмна,дива Индия.....ХАХАХАХА.....макар че там сигурно вече са много добре....
Коментарите са на публикуващите ги. Burgas24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.
Още новини от Национални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Септември 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2024/2025 г.
Лято 2024
Сътресения в БСП и избор на нов председател
Парламентарни избори октомври 2024 г.
Пожари 2024
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Бургас и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:
За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@burgas24.bg

За реклама:
Тарифи (виж)
Договори избори 2024

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Бургазлии във facebook
RSS за новините
Статистика: